Hlavní obsah

Ferrari chce s monopostem F1-75 ukončit čekání na vítězství

Legendární stáj formule 1 Ferrari by se letos ráda vrátila v mistrovství světa na vítěznou vlnu a po dvou letech bez výhry slavila triumf ve Velké ceně. Pomoci by jí k tomu měl monopost F1-75, který tým z Maranella slavnostně představil ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Stáj Ferrari představila nový monopost F1-75.

Článek

Ferrari je nejstarším a nejúspěšnějším týmem šampionátu, v němž působí nepřetržitě od premiérové sezony 1950. V rudých vozech jezdily slavné postavy motorsportu jako Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari, Niki Lauda či Michael Schumacher, ale poslední mistrovský titul Ferrari se datuje k vítězství Kimiho Räikkönena z roku 2007.

Loni se italský tým zlepšil oproti katastrofální sezoně 2020 a obsadil třetí místo v Poháru konstruktérů za "odskočenými" Mercedesem a Red Bullem, druhou sezonu po sobě ale zůstal bez vítězství v závodě.

"Naším cílem pro rok 2022 je samozřejmě být znovu konkurenceschopní, což znamená být schopní vyhrávat závody," uvedl šéf týmu Mattia Binotto. "Takhle to nyní vidíme a myslím, že budeme hodně rádi, pokud se do té situace dostaneme," dodal při prezentaci vozu F1-75. Název odkazuje na letošní výročí 75 let od roku, kdy zakladatel Enzo Ferrari vyrobil první vůz nesoucí jeho jméno.

Ferrari vidí svou příležitost ke zlepšení v nových pravidlech. Vozy F1 budou mít letos upravenou aerodynamiku a větší osmnáctipalcová kola, což by mělo zvýšit atraktivitu závodění. Na druhou stranu jsou ale pravidla krokem do neznáma, což si uvědomují i jezdci Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz.

"Samozřejmě očekávání jsou velká, protože jsme Ferarri, jsme tým, od něhož se očekávají vítězství. Optimismus směrem k autu mi dodává práce, kterou jsem v minulých měsících viděl. Nikdy však nevíte, dokud nejste na trati při první kvalifikaci v sezoně. Pocit je ale dobrý," dodal Monačan Leclerc, sedmý muž MS z minulé sezony.

Šampionát začne 20. března v Bahrajnu.

Reklama

Související témata: