Hlavní obsah

FIA chce drasticky snížit náklady na provoz stájí F1

Mezinárodní automobilová federace (FIA) chce drasticky snížit náklady na provoz stájí formule jedna. Do roku 2008 by měla účast v seriálu mistrovství světa přijít jen na 120 místo dosavadních 360 miliónů dolarů. Snížení nutných výdajů na třetinu by mělo usnadnit příchod nových stájí. Zájem na tom mají minimálně tři týmy.

Článek

"Všechny stáje zvažující vstup do mistrovství světa v roce 2008 zdůraznily, že to mohou udělat jen v případě, že náklady výrazně klesnou," uvedla FIA v oficiálním prohlášení.

Náklady na formuli jedna by přesto patřily k nejvyšším mezi motoristickými soutěžemi. "Rozpočet 120 miliónů dolarů pro dva vozy na sezónu je ve srovnání s ostatními motoristickými sériemi pořád ohromný," upozornila FIA.

Plány vedení světového motoristického sportu uvítala i stáj Renault, která je v čele letošního Poháru konstruktérů a jejíž jezdec Fernando Alonso má blízko ke světovému titulu. "Takovou věc, která sníží náklady a zvýší soutěžní napětí, můžeme jenom podpořit," uvedl šéf francouzského týmu Flavio Briatore.

Reklama

Související témata: