Hlavní obsah

Hamilton letos ještě Velkou cenu nevyhraje, říká Fittipaldi

PRAHA

I přes oslnivý start kariéry ve formuli 1, kdy Lewis Hamilton dovezl v Austrálii svůj monopost McLaren hned na stupních vítězů, nevěří mnoho odborníků, že dvaadvacetiletý Brit dokáže ve své debutové sezóně vyhrát i Velkou cenu. Slavný pilot a bývalý mistr světa Brazilec Emerson Fittipaldi říká, že má naopak ideální možnost učit se od stájové jedničky Alonsa a ne se pokoušet ho porážet.

Článek

Ale bývalý nejmladší mistr světa nezametá pod stůl chválu a jásot, kterou si loňský šampión série GP2 svým debutem ve formuli 1 zasloužil. „Líbilo se mi, co v Austrálii předvedl,“ řekl Fittipaldi. "Svůj talent ukázal již v loňském šampionátu GP2, ale formule 1 potřebuje, aby se rozhodovalo předjížděním na trati a ne v boxech,“ narážel slavný Brazilec na fakt, že Alonso se dostal před svého stájového kolegu na druhé místo při druhé zastávce u mechaniků.

I proto si Fittipaldi nemyslí, že by Hamilton dostal šanci svého stájového kolegu sesadit z pozice prvního pilota mclarenu. „Ve formuli 1 nejvíce záleží na autě. I když má Hamilton dobré auto, tak bude jeho první sezóna učebním procesem. Nemyslím si, že můžeme očekávat, že ho letos uvidíme vyhrávat závody. I po takovém startu jako v Austrálii bude myslím rád, když získá ještě několik umístění na stupních vítězů."

Hamilton se kvalifikoval jako čtvrtý a nakonec mu v cíli patřila třetí příčka právě za jeho stájovým kolegou a úřadujícím dvojnásobným mistrem světa Alonsem. Ten se ho snažil po dvě třetiny závodu marně polapit, až se mu to podařilo jen díky tomu, že jeho vůz o kolo později než Hamiltona odbavili mechanici v boxech rychleji.

Podle Fittipaldiho by se ale Hamilton neměl nechat zatlačit Alonsovou hrůzu nahánějící reputací a naopak využít toho, že má takového pilota v jednom týmu. „Je to fantastická možnost, Alonso je brilantní jezdec a Hamilton bude schopný se od něj učit,“ řekl bývalý šampión. „Dá mu to také skvělé srovnání, pokud se dokáže Alonsa držet, dokáže se pak držet kohokoliv,“ dodal stále ještě aktivní závodník.

Reklama

Související témata: