Hlavní obsah

Hrozivou nehodou poznamenaný závod F1 v Bahrajnu vyhrál Hamilton

Velkou cenu Bahrajnu formule 1, kterou poznamenala hrozivá nehoda Romaina Grosjeana z Haasu, vyhrál Lewis Hamilton. Na druhém místě za pilotem Mercedesu, který si před dvěma týdny zajistil sedmý titul a vyrovnal rekord Michaela Schumachera, skončil Max Verstappen z Red Bullu a zdramatizoval boj o druhou příčku v konečném pořadí šampionátu.

Foto: Giuseppe Cacace, Reuters

Lewis Hamilton ovládl Velkou cenu v Bahrajnu

Článek
Fotogalerie

Hamilton si připsal jedenácté vítězství v sezoně a dorovnal si osobní maximum. Pokud by za týden opět v Bahrajnu vyhrál a poté ovládl i poslední závod sezony v Abú Zabí, vyrovnal by třinácti triumfy v jednom ročníku rekord, o nějž se Schumacher dělí se Sebastianem Vettelem z Ferrari.

Verstappen díky druhému místu a bonusovému bodu za nejrychlejší kolo využil zaváhání druhého jezdce průběžného pořadí Valtteriho Bottase, který obsadil až osmou příčku. Pilot Red Bullu dva závody před koncem sezony ztrácí na druhého jezdce Mercedesu 12 bodů.

O hrozivý úvod závodu se krátce po startu postarala kolize Grosjeana s Daniilem Kvjatem z Alpha Tauri, po které vůz pilota Haasu narazil do svodidel, rozpůlil se a po explozi začal hořet. Francouzský jezdec po půlminutě v plamenech dokázal sám z hořícího monopostu vyskočit. Hned se ho ujali záchranáři, v jejichž doprovodu Grosjean odešel do sanitky.

"Je v pořádku. Má lehké popáleniny na rukou a kotnících. Je při vědomí, v šoku a teď ho v nemocnici čekají všechny potřebné prohlídky," řekl v televizním rozhovoru šéf stáje Haas Günther Steiner. "Když něco takového vidíte, tak si jen říkáte: Snad bude mít štěstí," uvedl.

Pořadatelé na okruhu v Sáchiru po nehodě kovová svodidla nahradili betonovou bariérou a po zhruba hodinu a půl dlouhé přestávce byl závod restartován. Vzápětí však vyjel na trať znovu safety car, protože Lance Stroll po kolizi s Kvjatem otočil vůz hlavou dolů. Také pilot Racing Pointu vyvázl bez zranění.

Foto: Tolga Bozoglu, Reuters

Romain Grosjean byl převezen do nemocnice

Zbývající průběh závodu se obešel bez incidentů a Hamilton si připsal jedenácté vítězství v sezoně, kterým si vyrovnal osobní maximum. Pokud by za týden opět v Bahrajnu vyhrál a poté ovládl i poslední závod sezony v Abú Zabí, vyrovnal by třinácti triumfy v jednom ročníku rekord, o nějž se Schumacher dělí se Sebastianem Vettelem z Ferrari.

Verstappen díky druhému místu a bonusovému bodu za nejrychlejší kolo využil zaváhání druhého jezdce průběžného pořadí šampionátu Valtteriho Bottase, který obsadil až osmou příčku. Pilot Red Bullu dva závody před koncem sezony ztrácí na druhého jezdce Mercedesu 12 bodů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace