Hlavní obsah

Hülkenberg přišel v Kanadě o první řadu roštu, pohorší si o tři místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadšení z překvapivé pozice v první řadě startovního roštu vydržela německému pilotovi stáje Haas jen pár hodin. Nico Hülkenberg byl nakonec po deštivé kvalifikaci na nedělní osmý závod šampionátu F1 v Montrealu penalizován posunem o tři místa dozadu kvůli nerespektování červené vlajky.

Foto: Evan Buhler, Reuters

Německý pilot F1 Nico Hulkenberg v kanadském Montrealu.

Článek

Za to, že po nehodě Oscata Piastriho dostatečně nezpomalil, potrestali komisaři jezdce týmu Haas ztrátou tří pozic na roštu. „V první zatáčce, když byla vyvěšena červená vlajka, byl 1,5 sekundy nad dovoleným limitem," uvedli komisaři. Normální penalizace za nezpomalení pod červenými vlajkami je přitom 10 pozic na roštu. S ohledem na polehčující okolnost, kdy neexistují žádné důkazy o tom, že by v Hülkenbergově případě byla rychlost nepřiměřená, se volila nižší, prakticky třetinová sankce.

Hülkenberg ještě před vyhlášením trestu ocenil úsilí Haasu. „Byli jsme na správných pneumatikách ve správný okamžik, načasování bylo dobré a auto konečně fungovalo, jak mělo," řekl. Během vyšetřování se bránil, že pro něj bylo extrémně obtížné zpomalit a přiznal, že měl i zmatek ohledně pípnutí ve sluchátkách.

Vedle vítěze kvalifikace a lídra šampionátu Maxe Verstappena ve voze Red Bull tak odstartuje Fernando Alonso ze stáje Aston Martin. Úplně stejné pole position i obsazení první řady měla Grand Prix Kanady i před rokem.

Ve druhé řadě budou v neděli ve 20.00 h našeho času stát britští jezdci Mercedesu Lewis Hamilton a George Russell a ve třetí se vedle Hülkenberga objeví Esteban Ocon z Alpine.

Reklama