Hlavní obsah

Jsem prvním českým vítězem v F2, to je neskutečné, radoval se Staněk. Jen hymna jeho triumfu chyběla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě pořádně netušil, jestli vůbec bude v kariéře kvůli chybějícím financím pokračovat. V sobotu se ale Roman Staněk stal na ikonické trati v australském Melbourne vítězem sprintového závodu šampionátu formule 2 a po 12 letech navázal na triumf Josefa Krále v belgickém Spa. Tehdy se ale „juniorka“ F1 oficiálně jmenovala GP2, i proto Staněk mohl v sobotu hrdě říct: „Jsem moc šťastný. Jsem prvním českým vítězem závodu ve formuli 2, což je neskutečné.“

Foto: Dutch Photo Agency

Roman Staněk na stupních vítězů v australském Melbourne.

Článek

Byla to trochu zvláštní výhra. Staněk v Albert Parku dojel druhý, na stupních vítězů tak nehrála česká hymna, protože mu triumf připadl až po dodatečné penalizaci původně prvního Francouze Isacka Hadjara.

„Na okolnosti se nikdo ptát nebude. Roman byl v dnešním sprintu s obráceným pořadím na gridu ve správný čas na správném místě, chytře bránil, když to bylo nejnutnější, a hlavně měl konečně štěstí na své straně. Sice na pódiu chyběla hymna, ale ať je to motivace k dalším úspěchům,“ napsal na síti X komentátor F1 na Nova Sport Števo Eisele.

Je to výstižné hodnocení. Staněk totiž v kvalifikaci na hlavní nedělní závod obsadil desáté místo, do sobotního sprintu tak šel vzhledem k obrácenému pořadí z pole position. Po chaotickém startu, kde došlo ke kolizi druhého Brazilce Bortoleta a třetího Španěla Martího, se propadl na druhé místo za Hadjara, ale do konce závodu pozici statečně udržel.

„Jsou tady čtyři DRS zóny, takže bylo opravdu těžké držet soupeře za mnou. Snažil jsem se soustředit na výjezdy, protože tam, když ztratíte, tak se před vás přežene pilot s DRS. Auto nám dnes nefungovalo tak dobře a měli jsme problémy s rychlostí. Vítězství si velmi vážím a věřím, že už zítra na něj budu moct navázat dalším dobrým výsledkem,“ uvedl Staněk v tiskové zprávě, ve které zároveň upřímně děkoval svým partnerům za podporu.

Hlavní závod je na programu ze soboty na neděli v 01:35 (vysílá Nova Sport 5) a český pilot do něj bude startovat z 10. pozice.

Reklama

Související témata: