Hlavní obsah

Když bude Schumacher chodit a sám se nají, půjde o zázrak, tvrdí bývalý lékař F1

Lékaři se tento týden v nemocnici v Grenoblu snaží o probouzení Michaela Schumachera z umělého spánku. Pokud půjde všechno podle plánu, ještě to neznamená, že se sedminásobný mistr světa formule 1 vrátí do normálního života. Podle bývalého šéflékaře F1 profesora Garyho Hartsteina bude zázrak, když: „Bude chodit, sám se nají a oblékne,“ řekl pro BBC.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Po těžkém zranění na lyžích bojuje sedminásobný mistr světa F1 Michael Schumacher o život. Lékaři se teď snaží o jeho probuzení.

Článek

Schumacher je v umělém spánku čtyři týdny, což je hraniční doba. Delší období se stále více negativně projevuje na fungování mozku. S jeho poraněním je spojena řada symptomů.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Profesoři Gary Hartstein a Colin Shieff, neurochirurg ve Státní nemocnici v Londýně, se shodli, že je prakticky nemožné, aby Schumacherovo vážné zranění po pádu a úderu do hlavy o skálu 29. prosince minulého roku zůstalo bez trvalých následků. Oba zdůrazňují, že nemají k dispozici žádné lékařské zprávy a na léčení se nepodílejí, ale vycházejí ze svých letitých zkušeností z obdobných případů.

Už nebude jako dřív

„Je velmi nepravděpodobné, upřímně prakticky nemožné, že by Michaelův stav byl stejný jako před pádem," řekl Hartstein. „Myslím si, že triumfem lidské fyzické odolnosti a moderní neurologické medicíny bude, pokud Michael dokáže chodit, sám se nají, oblékne, a když si zachová významné prvky své předchozí osobnosti," dodal.

Doktor Shieff přidává: „Je všeobecně známo, že čím déle je pacient v redukovaném stavu vědomí, tím méně je pravděpodobné, že se podaří plně oživit všechny funkce a dostat ho do stavu, v němž byl před zraněním. Postižení budou v oblasti komunikace, paměti, mobility a nezávislosti."

Poranění mozku lze rozdělit do několika oblastí - kognitivní (paměť, koncentrace, zpracování informací, atd.), emocionální, behaviorální (úzkost, výbušný vztek a podrážděnost, nedostatek povědomí a empatie, atd.) a fyzikální (pohyb, rovnováha a koordinace, únava, epilepsie, atd.). Oba odborníci zdůrazňují, že poranění mozku jsou velice specifická a následný projev může být zcela odlišný.

Léčení i více než dva roky

Schumacher je v kómatu více než třicet dní, což je dlouhá doba. Proces probuzení může trvat i několik dnů, či dokonce týdnů. „Probouzení se projevuje sledováním schopnosti pacienta komunikovat a reagovat na příkazy, jako je otevření a zavření očí, stisk ruky, otevření úst. Dva měsíce bude v letargii," uvedl pro francouzský list L´Equipe bývalý šéf neurologie nemocnice v Suresnes Jean-Luc Truelle.

„Pacient může zůstat v nízkém stavu vzrušení, s malou mírou povědomí o okolí. Může reagovat na pohodlí či nepohodlí, pokoušet se o komunikaci. Některé jeho smysly jsou ve střehu," konstatoval Shieff.

Podle profesora Asklepiova ústavu v Hamburku Heinze-Petera Möckeho musí lékaři denně procvičovat svaly na rukou a nohou. „Musí být zachována jejich funkčnost," řekl německému deníku Bild.

Odborníci se shodli, že nelze spekulovat ani o délce léčení. „Trvá dva roky, ale i více let. Musí být intenzivní, ale velice citlivá a výsledek vám nikdo nezaručí," varoval před přílišným optimismem Truelle. „Neexistuje žádný léčebný prostředek, který by při takovém poranění mozku přímo pomohl jeho léčení," zdůraznil Hartstein.

Správci sjezdovky chybu neudělali

Michael Schumacher utrpěl vážné zranění 29. prosince 2013 při pádu na lyžích ve francouzském středisku Savoyard u Albertville. Narazil hlavou na kámen a praskala mu ochranná přilba. Podle vyšetřování tamní policie k nehodě došlo mimo sjezdovku. Z hlediska správců areálu nedošlo k žádnému zanedbání. Zvažované trestní oznámení ze strany rodiny by tedy mělo být bezpředmětné.

Schumacherův stav sledují jeho fanoušci po celém světě. V lednu mu vyjádřilo prostřednictvím sociálních sítí a sms podporu více než 1,7 miliónu lidí.

Reklama

Související témata: