Hlavní obsah

Kvalifikaci na Velkou cenu Itálie ovládl LeClerc z Ferrari

Kvalifikaci na Velkou cenu Itálie formule 1 vyhrál Charles Leclerc a Ferrari je díky němu v ideální pozici, aby v neděli ukončilo devítileté čekání na vítězství na domácí trati. Na druhém místě se ztrátou 39 tisícin sekundy skončil vedoucí jezdec mistrovství světa a obhájce titulu Lewis Hamilton z Mercedesu.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Charles Leclerc ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Itálie

Článek

Leclerc si před týdnem v Belgii po startu z prvního místa připsal premiérové vítězství v kariéře a kvalifikaci ovládl i v Monze. Monacký pilot zajel nejrychlejší čas 1:19,307 a pomohlo mu i málo vídané zaváhání dalších osmi pilotů, kteří v konci závěrečné části kvalifikace nestihli zajet měřené kolo.

Po vynucené pauze po havárii Kimiho Räikkönena z Alfy Romeo to stihli pouze Carlos Sainz z McLarenu a Leclerc, který ale svůj předchozí výkon nevylepšil. Pole position si jednadvacetiletý monacký pilot vyjel počtvrté v sezoně a Ferrari díky němu může pomýšlet na první domácí triumf od roku 2010. Italská stáj navíc stejně jako závod v Monze slaví 90. výročí.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Kvalifikaci na Velkou cenu Itálie F1 vyhrál Charles Leclerc z Ferrar

Na druhém místě za Leclercem skončil Hamilton. Ani pětinásobný mistr světa v závěru poslední části kvalifikace nestihl vylepšit svůj výkon, protože na trať vyjelo deset vozů za sebou a piloti tak dlouho čekali, až se někdo z nich rozjede, až měřené kolo stihli zajet jen Leclerc a Sainz.

Třetí příčku obsadil Valtteri Bottas z Mercedesu, který na druhém místě průběžného pořadí šampionátu ztrácí na Hamiltona 65 bodů. Ze čtvrtého místa odstartuje Sebastian Vettel z Ferrari.

Naopak se vůbec nedaří Maxi Verstappenovi z Red Bullu, který kvůli technickým problémům vypadl už v první části kvalifikace. Třetí jezdec průběžného pořadí šampionátu by ale bez ohledu na výsledek v kvalifikaci odstartoval kvůli výměně motoru až z poslední pozice.

Kvalifikace na Velkou cenu Itálie v Monze:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:19,307
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,039
3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,047
4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,150
5. Ricciardo (Austr./Renault) -0,532
6. Hülkenberg (Něm./Renault) -0,742
7. Sainz (Šp./McLaren) -1,148
8. Albon (Thaj./Red Bull)
9. Stroll (Kan./Racing Point)
10. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) všichni bez času.

Reklama

Související témata: