Hlavní obsah

Kvalifikaci na Velkou cenu Miami ovládli piloti Ferrari

Kvalifikaci na premiérovou Velkou cenu Miami vozů formule 1 ovládli piloti Ferrari, vyhrál aktuální lídr mistrovství světa Charles Leclerc před Carlosem Sainzem. Třetí skončil po chybě v závěrečném kole úřadující světový šampion Max Verstappen z Red Bullu. Hned za ním dojel jeho týmový kolega Sergio Pérez.

Foto: John David Mercer, Reuters

Pilot Ferrari Charles Leclerc na trati během kvalifikace na VC Miami.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiadvacetiletý Leclerc uspěl na trati v Miami Gardens v samotném závěru rozhodující třetí části, kdy porazil Sainze o 190 tisícin sekundy. Monacký jezdec, který se před kvalifikací setkal s bývalým hvězdným basketbalistou Tonym Parkerem, získal svou dvanáctou pole position v kariéře a třetí v této sezoně. V nedělním závodě zaútočí na páté vítězství v životě a třetí v tomto roce. Zároveň může zvýšit svůj náskok v čele MS, kde zatím vede o 27 bodů před Verstappenem.

Druhý Sainz napravil na Floridě dosud nevydařené vystoupení. Španěl měl v pátek defekt, poté havaroval a v sobotním třetím tréninku skončil sedmý. V závěru kvalifikace však Sainz útočil na své první pole position v kariéře a druhou příčkou zaznamenal svůj nejlepší kvalifikační výsledek v sezoně.

Foto: Brendan Smialowski, Reuters

Šéf týmu Ferrari Mattia Binotto během kvalifikace.

Průběžné vedení naopak neudržel Verstappen, který před závěrečnými pokusy figuroval v čele. Při útoku na další rychlé kolo však nizozemský pilot Red Bullu vyjel už v prvním sektoru mimo trať a musel kolo vzdát.

Mezi absolutní elitou chyběl opět Mercedes, kterému nepomohla v zázemí ani podpora Michelle Obamové, manželky bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. "Stříbrné šípy" nasadily v Miami po neúspěšném vstupu do sezony balíček úprav a Lewis Hamilton se kvalifikoval jako šestý. Naopak jeho týmový kolega a vítěz druhého tréninku George Russell do závěrečné části nepostoupil a zahájí závod z 12. místa.

Velká cena Miami se uskuteční poprvé v historii a jde o jeden ze dvou letošních podniků v USA. Druhým závodem bude v říjnu závod v texaském Austinu. Závod v Miami Gardens začne v neděli od 21:30 SELČ.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Miami formule 1
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:28,796
2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,190
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,195
4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,240
5. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -0,679
6. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,829
7. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,894
8. Norris (Brit./McLaren) -0,954
9. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1,136
10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1,880.

Reklama

Související témata: