Hlavní obsah

Létala ostrá slova i čepice. Rosberg Hamiltonův triumf neunesl!

Praha

Frustrace na druhou. Jinak asi rozpoložení německého jezdce Nika Rosberga po skončení nedělní Velké ceny USA formule 1 nelze nazvat. Pilot stáje Mercedes nesl vítězství svého týmového parťáka Lewise Hamiltona, který si v Texasu zajistil potřetí v kariéře titul mistra světa, velmi těžce, neodpustil si vyslat na adresu britského jezdce pár peprných výrazů a dokonce po něm hodil sponzorskou čepici.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Lewis Hamilton s úsměvem od ucha k uchu, Nico Rosberg by podle výrazu na tiskové konferenci raději nebyl.

Článek
Fotogalerie

Rosberg mohl teoreticky ještě spolu se Sebastianem Vettelem Hamiltonovy oslavy odložit, v Austinu se však nakonec hrálo podle not obhájce titulu. Rosberg sice vyhrál na neděli odloženou kvalifikaci, už v první zatáčce ale koukal Hamiltonovi na zadní křídlo, když jej Brit nekompromisním manévrem vytlačil z ideální stopy. Německý pilot se pak v průběhu závodu dokázal znovu dostat do vedení, nakonec ale sám chyboval, Hamilton kolem něj prosmýkl a vyrazil za jistotou titulu.

„Dění v první zatáčce nemělo velký vliv na průběh závodu, dokázal jsem ztracenou pozici vybojovat zpět a připravil jsem se o ni jen vlastní chybou. Trvám ale na tom, že Lewis byl na trati až příliš agresivní. Ten manévr v první zatáčce už byl krok za hranou. Nebylo to v pohodě," líčil zklamaný Rosberg po závodu.

Mercedes doufá, že se nebude opakovat Belgie

Obrovská frustrace německého pilota pramenila z okamžiku, kdy osm kol před cílem na prvním místě téměř ztratil kontrolu nad vozem v zatáčce číslo 12 a pustil Hamiltona do vedení. „Závod byl můj, proto to tak bolí. Udělat vlastním zaviněním skoro hodiny je opravdu hodně divné. Možná za to mohly ještě studené gumy, možná něco jiného, nevím. Nerozumím tomu," smutnil Rosberg.

Zklamání třicetiletého jezdce bylo takové, že si po závodu s Hamiltonem ani nepodal ruku a v místnosti, kde první tři muži závodu čekají na vyhlášení výsledků, po svém parťákovi hodil sponzorskou čepici. Na pódiu se pak nezúčastnil mistrovských oslav a neodpustil si ani zmíněnou kritiku na tiskové konferenci.

Vedení Mercedesu se proto okamžitě nechalo slyšet, že bude muset do vztahu obou jezdců zasáhnout, aby v posledních třech podnicích sezóny nedošlo k otevřené válce. Jako třeba loni v belgickém Spa, kde tenze mezi Hamiltonem a Rosbergem vyústila ve vzájemnou kolizi. „V horizontu několika dní si společně sedneme a celou věc prodiskutujeme. Nechceme, aby to vyeskalovalo do větších rozměrů. Osobně rozumím Nikovi, že ho ten incident v první zatáčce rozrušil. Musíme to ale řešit s klidem," poznamenal stájový šég Toto Wolff.

Mistrovství světa vozů formule 1 má ještě na programu tři závody v Mexiku (1.11.), Brazílii (15.11.) a Abú Zabí (29.11.). Šampionát je už nicméně rozhodnutý, dva týdny před potvrzením titulu pro Hamiltona si Mercedes zajistil s předstihem Pohár konstruktérů v Rusku.

Reklama

Související témata: