Hlavní obsah

McLareny byly při tréninku v Číně rychlejší než renaulty

ŠANGHAJ

Volné tréninky formulí 1 na poslední Velkou cenu ovládli v Číně tradičně testovací jezdci, třetí místo za nimi obsadil vicemistr světa Kimi Räikkönen. Finský pilot je hlavním trumfem McLarenu v napínavém boji o Pohár konstruktérů. "Stříbrné šípy" byly na šanghajském okruhu celkově rychlejší než Renault, který půjde do nedělního závodu s náskokem dvou bodů.

Článek

Nejrychlejší v obou trénincích byl třetí pilot McLarenu Španěl Pedro de la Rosa, druhého času v kombinaci obou jízd dosáhl Ricardo Zonta, testovací jezdec Toyoty. Čtvrtý skončil mistr světa Španěl Fernando Alonso s prvním renaultem, jeho italský kolega Giancarlo Fisichella pak rovněž nestačil na rivala z McLarenu Montoyu.

Začali jsme dobře, snad to tak zůstane," přál si Räikkönen, který před týdnem v Japonsku musel kvůli poruše motoru z tréninku až na konec startovního roštu. Přesto se ze 17. místa probojoval na první. "Vůz mi připadá silný. Už se nemůžu dočkat zítřka, natož pak neděle, kdy se nám, doufejme, podaří splnit náš cíl a vyhrát týmový titul," dodal. Pohár konstruktérů získal McLaren naposledy v roce 1998.

Alonso má pro poslední závodní víkend speciálně připravený nový motor a během obou tréninků zajel v těžkých podmínkách v mlze sedmý a čtvrtý čas. "Řízení mi šlo trochu těžko, ale na špinavém okruhu to je první den normální. Taky foukal silný vítr," řekl španělský král této sezony.

Bývalý šampion Michael Schumacher zaostal za špičkou téměř o tři sekundy a krčí se až na 14. místě. "Závody jdou rychle za sebou a už se blíží konec, takže není důvod očekávat, že se úroveň našich výkonů změní," komentoval to stroze majitel sedmi titulů.

Naopak De la Rosa maximálně využil poslední šanci se letos ukázat a v tréninku zajel o více než sekundu rychlejší čas než byl loňský výkon krále kvalifikace Rubense Barrichella s ferrari. O postavení na startu posledního závodu sezóny rozhodne sobotní kvalifikace, která začne v 7:00 SELČ.

Výsledky - trénink:
1. De la Rosa (Šp./McLaren) 1:32,834, 2. Zonta (Braz./Toyota) 1:32,977, 3. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:34,092, 4. Alonso (Šp./Renault) 1:34,296, 5. Montoya (Kol./McLaren) 1:34,541, 6. Barrichello (Braz./Ferrari) 1:34,618.

Reklama

Související témata: