Hlavní obsah

Návrat blatníků do formule 1? FIA bude v Silverstonu provádět speciální testy za deštivého počasí

Týmy Mercedesu a McLaren jako první vyzkouší nové blatníky formule 1, které mají zlepšit podmínky závodníků v deštivém počasí. Testy proběhnou 13. července na britském okruhu Silverstone pod dozorem Mezinárodní automobilové federace FIA.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton.

Článek

FIA připravila pro vozy formule 1 speciální blatníky, které budou na kola nasazené pouze v případě deštivého počasí. S nápadem přišla automobilová federace po Velké ceně Belgie 2021, kdy se kvůli špatným podmínkám hlavní závod vůbec nedojel a musely být jezdcům uděleny poloviční body.

"Zpětná vazba od pilotů naznačovala, že v deštivých podmínkách dochází ve valné většině případů ke snížené viditelnosti, protože kola ve velké rychlosti stříkají vodu všude možně. Proto se FIA rozhodla pracovat na nových dílech, které tomuto problému zabrání," říká federace. "Myslíme si, že blatníků využijeme třeba dvakrát nebo třikrát do roka. Nechceme je nasazovat pokaždé, když padne kapka deště, jen opravdu v extrémních podmínkách," dodává.

Na okruhu Silverstone pojede s blatníky pouze tým Mercedesu, zatímco McLaren nikoliv, aby mohla FIA identifikovat rozdíly. Testy proběhnou 13. července.

Reklama