Hlavní obsah

Nováčci, překvapivé přestupy, odchod legendy i velký návrat. Koho uvidíme na startovním roštu formule 1?

Již tento pátek odstartuje tréninky v Austrálii sedmdesátý ročník světového šampionátu formule 1. Většina týmů, kromě Mercedesu a Haasu, má nové jezdecké sestavy. V nadcházející sezoně po sedmnácti letech neuvidíme na trati Fernanda Alonsa, avšak můžeme se těšit na několik návratů včetně Roberta Kubici, dále na několik zajímavých přestupů a několik talentovaných nováčků.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Vettel přivítal u Ferrari nového kolegu Charlese Leclerca.

Článek

Jezdci formule 1 už jsou v Austrálii a chystají se na první letošní Grand Prix, která se uskuteční již tento víkend. Většinu z nich už známe, avšak mnozí z nich přestoupili do jiného týmu. Máme tady také několik navrátilců a talentovaných nováčků, kteří věří, že se prosadí a udrží mezi elitou.

K jezdeckým změnám nedošlo pouze u Mercedesu a Haasu. Mistrovský Mercedes bude již třetí sezonu za sebou spoléhat na dvojici Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, se kterou sbírá nejen tituly mistrů světa, ale i vítězství v Poháru konstruktérů. Do monopostů Haasu pak stejně jako loni usednou Romain Grosjean a Kevin Magnussen.

K výměně jezdců došlo mezi týmy Ferrari a Alfa Romeo, bývalým Sauberem. Sebastian Vettel u Ferrari zůstal, avšak jeho novým kolegou se stal Charles Leclerc. Talentovaný mladík vystřídal u Ferrari zkušeného Kimiho Räikkönena, který zamířil právě do Alfy Romeo. Räikkönenovým kolegou bude Antonio Giovinazzi. Ten si svůj debut ve formuli 1 odbyl v roce 2017, kdy u Sauberu na dva závody nahradil zraněného Pascala Wehrleina.

Dalším překvapivým přesunem byl odchod Daniela Ricciarda z Red Bullu do Renaultu. Tady bude Ricciardovým parťákem Nico Hülkenberg. Do Red Bullu naopak ze stáje Toro Rosso zamířil Pierre Gasly, který zde bude kolegou Maxe Verstappena. Toro Rosso po přestupu Gaslyho a propuštění Brendona Hartleyho bude mít zcela novou jezdeckou sestavu. Do jejich vozů usednou nováček Alexander Albon, který skončil loni ve formuli 2 na třetím místě, a Daniil Kvjat, který se do formule 1 vrací po roční odmlce.

Úplně novou jezdeckou sestavu bude mít také McLaren. Z něj odešel Stoffel Vandoorne a legendární Fernando Alonso, který se rozhodl si po sedmnácti sezonách odpočinout od formule 1. McLaren tak do svých řad přivábil Carlose Sainze, který loni jezdil za Renault, a talentovaného nováčka Landa Norrise, jenž v loňském šampionátu formule 2 skončil druhý.

U Racing Pointu zůstal Sergio Pérez, jehož novým kolegou po odchodu Estébana Ocona bude Lance Stroll, který sem přestoupil z Williamsu. Právě Williams se může chlubit největším návratem. Do jeho kokpitu usedne Robert Kubica, který se do formule 1 vrací po osmi letech a vážném poranění ruky. S ním bude za tým jezdit další nováček George Russell, loňský vítěz formule 2.

Jezdecké sestavy týmů F1
MercedesLewis Hamilton, Valtteri Bottas
FerrariSebastian Vettel, Charles Leclerc
Red BullMax Verstappen, Pierre Gasly
RenaultDaniel Ricciardo, Nico Hülkenberg
Racing PointSergio Pérez, Lance Stroll
WilliamsRobert Kubica, George Russell
Toro RossoAlexander Albon, Daniil Kvjat
McLarenCarlos Sainz, Lando Norris
HaasRomain Grosjean, Kevin Magnussen
Alfa RomeoAntonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen

Reklama

Související témata: