Hlavní obsah

Podvádělo Ferrari? FIA zabavila část jeho palivového systému

Praha

Měl Red Bull pravdu? Podvádělo Ferrari v šampionátu formule 1 a obcházelo limit průchodu paliva? Brzy bude jasno. Mezinárodní automobilová federace FIA totiž podle německého webu Auto Motor und Sport po Velké ceně Brazílie zabavila část palivového systému monopostu italské stáje a rozhodla se ho prozkoumat.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Ferrari čelí obvinění z podvádění.

Článek

Rozruch kolem rychlosti monopostů Ferrari neutichá. Tým se z neúspěšného začátku sezony dokázal oklepat a po letní přestávce se zvedl. Ovládal nejen kvalifikace, ale vyhrával i závody. Jenže ve velkých cenách na americkém kontinentu o svou rychlost přišel a podle Red Bullu to bylo tím, že italská stáj přestala podvádět.

Ferrari tak bylo nařčeno z toho, že používá nepovolené metody týkající se průtoku paliva. Podle soupeřů dokázalo navýšit průtok paliva v intervalech, kdy senzor zrovna neměří, a navýšilo tak výkon svého motoru. Svůj názor sdělili i Mezinárodní automobilové federaci FIA, avšak ta jim vzkázala, že pokud mají nějaké podezření, musí podat protest.

To týmy sice neučinily, ale FIA teď otočila a rozhodla se tímto obviněním zabývat. Podle německého webu Auto Motor und Sport po Velké ceně Brazílie, která se jela o uplynulém víkendu, zabavila část palivového systému, který bude nyní ve svých laboratořích zkoumat.

Kromě Ferrari si údajně odvezla ještě část palivového systému z vozu zákaznického týmu, který je poháněn motorem Ferrari, a z auta, které jejich motorem není poháněno. Srovnání by mělo trvat několik dní. Pokud však nebude o výsledku informováno do Velké ceny Abú Zabí, která se uskuteční příští víkend, bude to prý znamenat, že vše bylo v pořádku.

Reklama

Související témata: