Hlavní obsah

Potvrzeno: Williams spojí síly s Cosworthem

LONDÝN

Šestiletá spolupráce týmu formule 1 Williams s německou automobilkou BMW definitivně skončila. Britská stáj v pondělí podle očekávání potvrdila pro příští sezónu spolupráci s výrobcem motorů Cosworth. BMW letos koupila tým Sauber a hodlá ho přebudovat ve vlastní stáj.

Článek

Majitel týmu Frank Williams věří, že si s motory Cosworth nijak nepohorší. Naopak očekává, že získá špičkovou kvalitu, protože firma se specializuje na osmiválcové motory. Právě ty v příští sezóně povinně nahradí v současnosti používané desetiválce o objemu tří litrů kvůli snaze omezit rychlost formulí.

Má Williams šanci s motory Cosworth bojovat o nejvyšší příčky?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Technický ředitel Williamsu Patrick Head prohlásil, že se stáj rozhodovala výhradně na základě technických parametrů. Williams i Cosworth mají navíc podle něho "příští rok co dokazovat a nemohly by mít větší motivaci uspět". Williamsu se letos příliš nedaří, v Poháru konstruktérů mu patří páté místo.

"Některé týmy a automobilky nemají vůbec žádné zkušenosti s osmiválci a další mají jen velmi omezené zkušenosti. Cosworth s nimi má naopak vynikající výsledky," uvedl Frank Williams.

Cosworth dodává v této sezóně motory stáji Red Bull, která se od příštího roku dohodla na dvouleté spolupráci s Ferrari. S agregáty Cosworth bude v příští sezóně jezdit i Minardi, ale dostane jen upravenou verzi letošního modelu.

Společnost Cosworth do loňského listopadu patřila Fordu, který ji prodal spolumajitelům americké automobilové série ChampCar Kevinu Kalkhovenovi a Geraldu Forsytheovi. V 70. letech a na začátku 80. let Cosworth dominoval formuli 1, nyní převzaly nadvládu velké automobilky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články