Hlavní obsah

Räikkönenovi povolili v Monaku poctu Huntovi na helmě

Monte Carlo
Aktualizováno

Až po intervenci šéfa seriálu F1 Bernie Ecclestona může finský pilot Kimi Räikkönen absolvovat Velkou cenu Monaka s nápisem na helmě, kterým chce vzdát poctu svému oblíbenci a bývalému mistru světa Jamesi Huntovi. Původně mu totiž hrozilo, že kvůli porušení pravidel bude muset nápis překrýt.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Kimi Räikkönen při sobotním tréninku na VC Monaka.

Článek

Druhý muž průběžného pořadí mistrovství světa Räikkönen má na horní části helmy nápis "James Hunt" a rok 1976, připomínající Britův zisk titulu světového šampiona. Vzkaz však směřuje do zadní televizní kamery, což regule seriálu nepovolují.

Svou roli v zákazu mohl sehrát také fakt, že osudy slavného playboye a milovníka života Hunta se staly námětem pro film "Rush", jenž bude mít na podzim premiéru. Räikkönenův vzkaz tak mohl sloužit jako skrytá reklama.

Do sporu se vložil Ecclestone

Nakonec se však do sporu vložil sám šéf F1 Ecclestone, jenž se o kontroverzi dozvěděl, až když se ho ptali novináři. Stejně tak jako Räikkönen, který absolvoval kvalifikaci s nezakrytým nápisem.

"Nevím, o co jde. Musíte se zeptat FOM (Formula One Management) nebo Bernieho. Já o tomhle nic nevím a nemám vůbec chuť se je na to jít ptát," uvedl tradičně flegmatický Fin.

Speciální helmy jsou pro prestižní Velkou cenu Monaka tradicí i u většiny ostatních jezdců. Úřadující mistr světa Sebastian Vettel má například na horní části přilby fotografie bývalého pilota Stirlinga Mosse v akci. Na zadní části má německý šampion nakreslenou v retro stylu dívku v plavkách, které zmizí, když se helma zahřeje na určitou teplotu.

Reklama

Související témata: