Hlavní obsah

Rosberg předjel Hamiltona a v Rakousku vyhrál. Alonso zaparkoval na vůz Räikkönena!

Spielberg
Aktualizováno

Brit Lewis Hamilton nevyužil nejlepší startovní pozici a v Grand Prix Rakouska se musel sklonit před výkonem svého týmového kolegy Nica Rosberga. Německý pilot už v první zatáčce předjel druhého jezdce Mercedesu, obhájil loňský triumf a připsal si celkově jedenácté prvenství v kariéře. Ve Spielbergu skončil třetí Brazilec Felipe Massa ve williamsu. Hned v prvním kole se udála velká havárie mezi Kimim Räikkönenem a Fernandem Alonsem, oběma pilotům se ale nic nestalo.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Německý pilot Nico Rosberg slaví vítězství ve Velké ceně Rakouska.

Článek
Fotogalerie

Rosberg vyhrál třetí ze čtyř posledních závodů a snížil ztrátu na Hamiltona na deset bodů. Trvá nadvláda Mercedesu, který v osmém závodě sezóny zaznamenal pátý týmový double. Rosberg ani Hamilton ještě letos nechyběli na stupních vítězů.

Rozhodující manévr se Rosbergovi povedl ještě před první zatáčkou, protože měl lepší start než vítěz kvalifikace Hamilton. Jejich pokračující bitvu o první místo krátce poté přerušila nehoda bývalých mistrů světa Kimiho Räikkönena a Fernanda Alonsa v zadní části startovního pole. Jejich ferrari a mclaren skončily rozbité ve svodidlech a na trať musel bezpečnostní vůz, který závod pozastavil až do konce šestého kola.

Po restartu se už o zápletku postaraly jen zastávky v boxech v polovině závodu. Výměna Rosbergových pneumatik byla bezproblémová, Hamiltonův pitstop byl až do jeho odjezdu od mechaniků také v pořádku, jenže mistr světa pak přejel vymezující bílou čáru a byl potrestán pětisekundovou penalizací. Beztak už ale Rosbergovu pozici neohrozil.

Vettel přišel o třetí místo

Výměna pneumatik rozhodla o třetím místě v závodu. Mechanici Ferrari zdrželi v boxech kvůli problémům s pravým zadním kole Vettela, před něhož se tak "zadarmo" dostal Massa.

Čtyřnásobný mistr světa se v závěru k Massovi ještě dokázal přiblížit, ale soupeř jeho náporu odolal a stal se po Vettelovi, Räikkönenovi a týmovém kolegovi Valtterim Bottasovi čtvrtým jezdcem, který v této sezóně dělal na stupních vítězů společnost pilotům Mercedesu.

Alonsova tristní bilance trvá

Nehoda Räikkönena s Alonsem se obešla bez zranění. Došlo k ní ve druhé polovině startovního pole, kde se čtvrtý muž MS Räikkönen ocitl po nepovedené kvalifikaci, zatímco Alonso je po přestupu do McLarenu na zadní pozice zvyklý. Příčinou kolize prý nebyl vzájemný kontakt. "V docela velké rychlosti se mi protočila kola. Sklouzl jsem na stranu a vlastně ani nevím, co se stalo," řekl Räikkönen.

Alonso nedokončil už čtvrtý závod za sebou a pátý v sezóně, jednou vůbec nestartoval kvůli otřesu mozku a ve zbylých dvou skončil dvanáctý a jedenáctý. Bilance dvojnásobného mistra světa po přestupu do McLarenu tak zůstává nadále tristní, ještě nebodoval.

Velká cena Rakouska, závod MS vozů formule 1 ve Spielbergu:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:30:16,930 (prům. rychlost: 204,040 km/h)
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -8,800
3. Massa (Braz./Williams) -17,573
4. Vettel (Něm./Ferrari) -18,181
5. Bottas (Fin./Williams) -53,604
6. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:04,075
7. Maldonado (Venez./Lotus)
8. Verstappen (Niz./Toro Rosso)
9. Pérez (Mex./Force India)
10. Ricciardo (Austr./Red Bull)
11 Felipe Nasr (Braz./Sauber)
12 Daniil Kvjat(Rus./Red Bull) všichni -1 kolo
13 Marcus Ericsson (Švéd./Sauber) - 2 kola
14 Roberto Merhi (Šp./Marussia) - 3 kola
Carlos Sainz (Šp./Toro Rosso)
Romain Grosjean (Fr./Lotus)
Jenson Button (Brit./McLaren)
Will Stevens (Brit./Marussia)
Kimi Räikkönen (Fin./Ferrari)
Fernando Alonso (Šp./McLaren) všichni nedokončili
Pořadí MS (po 8 z 19 závodů):
1. Hamilton 169 b.
2. Rosberg 159
3. Vettel 120
4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 72
5. Bottas 67
6. Massa 62
7. Ricciardo 36
8. Kvjat (Rus./Red Bull) 19
9. Hülkenberg 18
10. Grosjean (Fr./Lotus) 17
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 328
2. Ferrari 192
3. Williams 129
4. Red Bull 55
5. Force India 31
6. Lotus 29
7. Sauber 21
8. Toro Rosso 19
9. McLaren 4

Reklama

Související témata: