Hlavní obsah

Rosberg přestál bez úhony explozi gumy ve 320 km/h. Nemáte toaleťák, žertoval

Praha/Manáma

Nepříjemná vzpomínka na šílený červnový závod formule 1 v Silverstonu, při kterém pilotům jako na běžícím páse vybuchovaly pneumatiky Pirelli, vytanula při čtvrtečním testu gum na okruhu v Bahrajnu. Pilotovi Mercedesu Niku Rosbergovi explodovala pneumatika v plné rychlosti 320 km/h, německý jezdec situaci naštěstí přestál ve zdraví.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Pilot mercedesu Nico Rosberg.

Článek

Mercedes využil spolu s týmy Red Bull, Ferrari a Toro Rosso šanci vyzkoušet pneumatiky Pirelli při mimořádném testu, své účinkování ale nakonec musel předčasně ukončit. "Akorát jsem se na rovince v Bahrajnu roztočil v rychlosti 320 km/h. Díky tomu teď budu muset shánět toaletní papír," napsal ve čtvrtek na svůj twitter Rosberg. Jeho příspěvek ale posléze zmizel.

Podle regulí Mezinárodní automobilové federace jsou během zimní pauzy testy zakázané, výhradní dodavatel pneumatik pro formuli 1 ale dostal výjimku z bezpečnostních důvodů. Pirelli po skandálu v Silverstonu čelilo tvrdé kritice a chce proto získat extra data pro vývoj směsí a modelů pro příští sezónu.

K nehodě Rosberga se zástupci italské společnosti obšírněji nevyjádřili. "Test v Bahrajnu je čistě soukromý a generovaná data jsou důvěrná. K podobným situacím může dojít, proto se testy dělají. Program dál pokračuje podle plánu," uvedl mluvčí Pirelli pro britský magazín Autosport.

"Nehodu, která se stala Rosbergovi, budeme vyšetřovat a výsledky poskytneme FIA a týmům," dodala firma Pirelli v oficiálním prohlášení s tím, že na typu pnetumatiky, který Dán testoval, už se dále pracovat nebude.

Reklama