Hlavní obsah

Streiff očernil FIA kvůli Bianchimu, teď má na krku žalobu

Praha

Šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt začal podnikat právní kroky proti bývalému pilotovi formule 1 Philippu Streiffovi. Účastník pětapadesáti Velkých cen obvinil Todta a další účastníky skupiny FIA, která vyšetřovala nehodu Julese Bianchiho při závodu v japonské Suzuce, že si nad případem umyli ruce.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý pilot formule 1 Philippe Streiff.

Článek

Bianchi utrpěl 5. října loňského roku při Velké ceně Japonska těžké zranění mozku - difúzní axonální poranění, když za deště a při špatné viditelnosti vyjel z trati a naboural do jeřábu, jenž odklízel jiný havarovaný monopost. FIA následně ustanovila speciální skupinu, která zkoumala příčiny děsivého karambolu a nakonec došla k závěru, že nehoda byla výsledkem souhry nešťastných okolností.

Streiff ovšem závěr šetření nepřijal a nechal se slyšet ve francouzských médiích, že skupina šetření „ohnula" tak, aby FIA nenesla žádnou vinu. Tím ovšem pochopitelně u činovníků federace narazil.

„FIA, prezident Jean Todt a šéf lékařské komise Gerard Saillant jsou zděšeni z nedávných výroků Philippa Streiffa týkajících se Julese Bianchiho," uvedla FIA ve čtvrtečním prohlášení. „Výroky, které převzala některá média, jsou jasně urážlivého charakteru, zcela neopodstatněné a pronesené se zlým úmyslem," uvedla federace.

Spálil se i se Schumacherem

Todt a Saillant proto po konzultaci s právníky hodlají podat žalobu pro pomluvu. „Učinili tak s ohledem na závažnost těch výroků. Pomluvy ze strany Phippa Streiffa musí přestat a musí být patřičným způsobem sankcionovány. Je politováníhodné, že celá událost jen prohloubila bolest Bianchiho rodiny," uvedla FIA.

Streiff, který je po havárii v roce 1989 upoután na invalidní vozík, nemá problémy se svými výroky do médií poprvé. Loni na podzim předal novinářům informace o stavu vážně zraněného Michaela Schumachera, které ovšem mluvčí sedminásobného mistra světa Sabine Kehmová obratem rázně popřela.

Bianchi strávil po nehodě téměř sedm týdnů v umělém spánku, poté byl v kritickém stavu převezen z japonského Jokkaiči do Nice. Podle posledních dostupných informací je stále v bezvědomí, dýchá ale bez pomoci přístrojů.

Reklama

Související témata: