Hlavní obsah

Ukradené vítězství. Vettel dojel v Kanadě první, triumf ale slaví Hamilton

Montreal/Praha
Aktualizováno

Hořká pachuť zůstala po nedělní Velké ceně Kanady nejen mezi příznivci stáje Ferrari. Sebastian Vettel totiž ovládl závod stylem start-cíl, kvůli 5sekundové penalizaci německého jezdce ale zvítězil lídr mistrovství světa Lewis Hamilton, který skončil druhý. Pro třetí příčku si dojel druhý pilot Ferrari Charles Leclerc.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Lewis Hamilton (vpravo) věděl, že mu triumf nad Sebastianem Vettelem spadl v Kanadě do klína.

Článek
Fotogalerie

Vettel dostal penalizaci po situaci, kdy v 48. kole na moment ztratil kontrolu nad vozem, vyjel do trávy mimo trať a při návratu na dráhu měl co dělat, aby získal zpět vládu nad vozem. Přitom se přiblížil těsně k ochranné zídce na pravé straně, kde měl Hamilton prostor k předjetí a musel zprudka přibrzdit. Komisaři incident začali zkoumat a zanedlouho vynesli trest kvůli nebezpečnému manévru.

"Tohle určitě není styl, jakým bych chtěl vyhrávat," přiznal britský pilot Mercedesu v cíli. "Tlačil jsem, on vyjel z trati, málem jsme se srazili... Takové je ale závodění," doplnil obhájce mistrovského titulu.

"Ukradli nám závod," zuřil Vettel ještě na trati do týmového rádia. "Musíte být úplně slepí, když si myslíte, že projedete trávou a pak máte plnou kontrolu nad vozem. To není fér. Svět už vážně nechápu," prohlásil německý pilot, který chtěl po sobotní vyhrané kvalifikaci potvrdit triumfem progres Ferrari a ukončit letošní sérii Mercedesu.

Frustrovaný pilot Scuderie bezprostředně po dojezdu zmizel v hlavní budově a na místo vyhlášení výsledků se vrátil až po chvíli. Cestou si neodpustil provokativní kousek a před zaparkovanými monoposty vyměnil tabule s čísly - před Hamiltonův mercedes postavil dvojku.

"Na Lewise nebučte," žádal Vettel

Slabou náplastí pro německého pilota mohlo být Hamiltonovo gesto, který svého soupeře vytáhl k sobě na nejvyšší stupínek. I tak si ale Brit vysloužil od fanoušků Ferrari nepříznivé reakce. "Lidé by na Lewise neměli bučet... Já jsem si závod užil. Lewis byl o chlup rychlejší, ale dokázal jsem jej udržet za sebou. Zeptejte se fandů formule 1, si o závodu myslí," poznamenal Vettel po vyhlášení výsledků.

Hamilton rozhodnutím jury prodloužil letošní neporazitelnost stáje Mercedes a v sedmém závodu sezony oslavil 78. triumf v kariéře a sedmý na trati v Montrealu, čímž vyrovnal rekord Michaela Schumachera. Pořadí šampionátu vede o 29 bodů před týmovým kolegou Valtterim Bottasem, jenž v Kanadě obsadil čtvrté místo.

Šampionát F1 bude pokračovat 23. června ve Francii.

Velká cena Kanady vozů formule 1 v Montrealu
1. Hamilton (Brit./Mercedes)1:29:05,403 (prům. rychlost 205,527 km/h)
2. Vettel (Něm./Ferrari)-3,658
3. Leclerc (Mon./Ferrari)-4,696
4. Bottas (Fin./Mercedes)-51,043
5. Verstappen (Niz./Red Bull)-57,655
6. Ricciardo (Austr./Renault)-1 kolo
7. Hülkenberg (Něm./Renault)''
8. Gasly (Fr./Red Bull)''
9. Stroll (Kan./Racing Point)''
10. Kvjat (Rus./Toro Rosso)''
Nejrychlejší kolo závodu: Bottas
Průběžné pořadí (po 7 z 21 závodů)
1. Hamilton162
2. Bottas133
3. Vettel100
4. Verstappen88
5. Leclerc72
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes295
2. Ferrari172
3. Red Bull123
4. McLaren30
5. Renault28
6. Racing Point19
7. Toro Rosso17
8. Haas16
9. Alfa Romeo13

Reklama

Související témata: