Hlavní obsah

Úvodní tréninky na Velkou cenu Austrálie F1 vyhráli oba piloti Ferrari

Úvodní tréninky na Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 vyhráli Carlos Sainz a Charles Leclerc z Ferrari. Zatímco španělský jezdec byl nejrychlejší v první části, jeho týmový kolega a lídr mistrovství světa uspěl ve druhé jízdě. Úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu postupně zrychloval a po čtvrté příčce v prvním tréninku byl později druhý. Na Leclerca ztratil 245 tisícin sekundy.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Úvodní trénink na Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 vyhrál Carlos Sainz

Článek

Oba piloti Ferrari potvrdili v Albert Parku formu v úvodu sezony, kdy pokaždé stanuli na stupních vítězů. Leclerc byl po výhře v Bahrajnu druhý v Saúdské Arábii, Sainz bral postupně druhou a třetí příčku. V průběžném pořadí MS ztrácí Sainz na lídra Leclerca dvanáct bodů. Třetí Verstappen, který naposledy vyhrál v Saúdské Arábii, zaostává o dvacet bodů.

Mezi elitou dnes opět chyběli piloti dříve dominantního Mercedesu. Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton nenavázal na sedmou příčku z prvního tréninku a ve druhé části skončil třináctý. George Russell byl dvanáctý a jedenáctý.

Potíže měl německý jezdec Sebastian Vettel z Aston Martinu. Čtyřnásobný šampion, který úvodní dva podniky vynechal kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, musel v závěru prvního tréninku vůz odstavit a sám si jej i uhasil. Do druhého už nenastoupil a tým mu musí vyměnit pohonnou jednotku.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Carlos Sainz mohl být se svým výkonem spokojen

Sportovní komisaři navíc Vettela vyšetřují kvůli tomu, že si po odstavení vozu půjčil od komisařů skútr a vrátil se do boxů po závodní trati, nikoliv po obslužných komunikacích.

Velká cena Austrálie F1 se vrátila do seriálu MS po třech letech. Předchozí dva ročníky se neuskutečnily kvůli covidové pandemii. Na trati v Albert Parku došlo k řadě úprav, některé úseky byly rozšířeny, jiné zcela přepracovány. Naposledy tam vyhrál v roce 2019 Valtteri Bottas, jenž tehdy hájil barvy týmu Mercedes. Finský pilot nyní působí v Alfě Romeo.

Program pokračuje sobotním třetím tréninkem, po němž následuje od 8:00 SELČ kvalifikace. Závod začne o den později v 7:00.

Tréninky na Velkou cenu Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
První trénink:
1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:19,806
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,571
3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,593
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,820
5. Norris (Brit./McLaren) -1,072
6. Ocon (Fr./Alpine) -1,198.
Druhý trénink:
1. Leclerc 1:18,978
2. Verstappen -0,245
3. Sainz -0,398
4. Alonso (Šp./Alpine) -0,559
5. Pérez -0,680
6. Ocon -0,864.

Reklama

Související témata: