Hlavní obsah

Ve Spa zahynul při závodu formule 2 francouzský pilot Hubert

Spa-Francorchamps
Aktualizováno

Při závodu formule 2 ve Spa dnes zahynul francouzský pilot Anthoine Hubert. Dvaadvacetiletý jezdec podlehl zraněním po hrůzostrašné nehodě s Američanem Juanem Manuelem Correou, který do jeho vozu narazil v rychlosti kolem 270 km/h.

Foto: Profimedia.cz

Poničená formule Anthoina Huberta po nehodě, která se udála během závodu formule 2 ve Spa. Francouzský pilot svým zraněním z hrozivé kolize podlehl.

Článek

Hubert ve druhém kole závodu, který byl součástí programu Velké ceny Belgie formule 1, dostal za obávanou zatáčkou Eau Rouge hodiny, načež se jeho vůz po odrazu od bariéry vrátil na trať. V tu chvíli do něj v plné rychlosti narazil soupeř. Přes okamžitý zásah záchranářů byl Hubert v 18:35 prohlášen za mrtvého.

Correův vůz po střetu skončil koly vzhůru, dvacetiletý jezdec utrpěl zlomeniny nohou a je v lutyšské nemocnici ve stabilizovaném stavu. Další účastník nehody Giuliano Alesi z Francie byl po vyšetření propuštěn bez následků. Závod byl okamžitě ukončen a nedělní supersprint se neuskuteční.

Tragédie otřásla světem motorismu. "Hrozné zprávy. Modlím se za něj, i za to, aby byl Juan Manuel v pořádku," řekl bývalý mistr světa F1 Nico Rosberg. Úřadující šampion Lewis Hamilton označil Huberta za hrdinu. "Protože podstoupil to riziko, aby následoval svůj sen. Modlím se za něj a za jeho rodinu," vzkázal pětinásobný šampion. "Nemohu tomu uvěřit. Odpočívej v pokoji," přidal pilot Ferrari Charles Leclerc.

Hubert byl nováčkem F2. Závodil za tým BWT Arden a ve své premiérové sezoně vyhrál závody v Monaku a ve Francii. V průběžném pořadí mu patřilo osmé místo.

Vrcholový formulový sport zasáhla smrt jezdce po čtyřech letech. V červenci 2015 zemřel po devítiměsíčním komatu jiný francouzský pilot Jules Bianchi. Jemu se stala osudným nehoda ve Velké ceně Japonska F1 v říjnu 2014 v Suzuce. Ve formuli 2 se smrtelná nehoda stala naposledy v roce 2009, kdy přišel o život v Brands Hatch tehdy osmnáctiletý Brit Henry Surtees, syn Johna Surteese, který se jako jediný stal mistrem světa v závodech silničních motocyklů i ve formuli 1.

Reklama