Hlavní obsah

Leclerc ovládl Velkou cenu Monaka. Pérez měl po startu těžkou nehodu

Aktualizováno

Pilot Ferrari Charles Leclerc se raduje z premiérového triumfu na Velké ceně Monaka formule 1. Druhý dojel Oscar Piastri, třetí Carlos Sainz. Šestadvacetiletý jezdec zužitkoval start z pole position a dojel do cíle 7,152 sekundy před Australanem Oscarem Piastrim z McLarenu. Třetí byl Leclercův týmový kolega Carlos Sainz ze Španělska. Hned v úvodním kole byl tradiční závod na několik desítek minut přerušen po těžké nehodě Sergia Péreze.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Pilot Ferrari Charles Leclerc na Velké ceně Monaka

Článek

„Tohle se nedá slovy vyjádřit. Prakticky dvakrát jsem startoval z pole position a nemohli jsme udělat nic lépe,“ řekl před televizními kamerami Leclerc. „Je to závod, díky kterému jsem snil o tom, že se jednou dostanu do formule 1. Bylo to po emocionální stránce složité, protože už 15 kol před koncem jsem doufal, že se nic nestane,“ podotkl.

Leclerc se stal prvním monackým vítězem v domácí Grand Prix od roku 1931 a druhým v historii po Louisi Chironovi. Připsal si premiérový triumf v sezoně, šestý v kariéře a přiblížil se v průběžném pořadí lídrovi Maxi Verstappenovi z Red Bullu. Nově na něj ztrácí 31 bodů. Úřadující mistr světa Verstappen dnes skončil šestý, na stejné příčce, jako do závodu odstartoval.

Největší zápletka v Monaku přišla v úvodu. V prvním kole tvrdě havaroval ze šestnácté příčky startující Pérez. Mexický pilot doplatil na kontakt s Dánem Kevinem Magnussenem z Haasu a po nárazu do bariéry zničil svůj Red Bull. Do kolize se dostal i další jezdec Haasu Nico Hülkenberg. Všichni tři piloti vyvázli zdravotně v pořádku, závod ale pro ně skončil. Velká cena byla kvůli odklízení trosek a opravám bariér zastavena.

„Byla to obrovská havárie a jsem z toho zklamaný. V takové fázi závodu to bylo úplně zbytečné a tam, odkud jsme závod začínali, to nebylo vůbec potřeba,“ uvedl Pérez. „Utrpěli jsme velké škody. Byla to obrovská nehoda a auto je úplně zničené,“ doplnil mexický jezdec.

Komisaři označili nehodu za závodní incident a nikoho nepotrestali. „Měl jsem už podstatnou část vozu na úrovni Pérezovy zadní části vozu. Když zaútočil, natlačil mě do zdi a došlo ke kontaktu,“ řekl Magnussen.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Pilot Ferrari Charles Leclerc na Velké ceně Monaka.

Na přerušení vydělal Sainz, který měl v úvodu defekt a vypadalo to, že odstoupí. Během pauzy mu ale mechanici pneumatiku vyměnili a Španěl se vrátil při restartu na třetí místo. V závodě nepokračoval Esteban Ocon z Alpine, který měl v prvním kole kolizi s týmovým kolegou Pierrem Gaslym.

Pořadí v čele se po restartu nezměnilo. Většina závodníků využila přerušení k nasazení nové směsi pneumatik a nemusela tak během závodu znovu zastavovat.

V 52. kole zajel do boxů Hamilton, o kolo později ho následoval Verstappen. Nizozemský jezdec se 16 kol před koncem dotáhl na pátého George Russella, v úzkých uličkách Monte Carla se ale před něj nedostal.

Vítězný Leclerc si vybudoval více než sedmivteřinový náskok a vyhrál poprvé od Velké ceny Rakouska v roce 2022. Šachovnicovou vlajkou ho v cíli odmával francouzský fotbalový útočník Kylian Mbappé.

Leclerc také připomněl památku svého zesnulého otce. „Během jízdy jsem na něj myslel víc, než jsem si čekal. Udělal vše pro to, abych tu mohl být. Byl to náš i můj sen tady závodit a vyhrát. Je to něco neuvěřitelného,“ dodal Leclerc.

Mistrovství světa formule 1 pokračuje za dva týdny Velkou cenou Kanady.

Velká cena Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 2:23:15,554
2. Piastri (Austr./McLaren) -7,152
3. Sainz (Šp./Ferrari) -7,585
4. Norris (Brit./McLaren) -8,650
5. Russell (Brit./Mercedes) -13,309
6. Verstappen (Niz./Red Bull) -13,853.
Nejrychlejší kolo: Hamilton (Brit./Mercedes).
Průběžné pořadí MS (po 8 z 24 závodů):
1. Verstappen 169
2. Leclerc 138
3. Norris 113
4. Sainz 108
5. Pérez (Mex./Red Bull) 107
6. Piastri 71.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 276
2. Ferrari 252
3. McLaren 184
4. Mercedes 96
5. Aston Martin 44
6. Racing Bulls 24
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.