Hlavní obsah

Velká cena Ruska nebude. Vedení formule 1 udělalo radikální krok

Vedení seriálu formule 1 se po dohodě s týmy a Mezinárodní automobilovou federací rozhodlo s ohledem na okupaci Ukrajiny ruskou armádou vyřadit letošní Velkou cenu Ruska z kalendáře.

Foto: Albert Gea, Reuters

Formule se letos v Rusku nepojede. Ilustrační foto.

Článek

Ruská Grand Prix je součástí seriálu formule 1 od roku 2014. V letošním kalendáři jí byl vyhrazen termín 25. září. Dnes se ale vedení F1 shodlo s mezinárodní federací FIA a zástupci stájí, že není možné závod v Rusku uspořádat. V Soči se letos mělo jet naposledy, od příštího roku se měla Grand Prix přesunout do Petrohradu.

"Sledujeme vývoj na Ukrajině se smutkem a šokem a s nadějí v brzké a mírové řešení současné situace," uvedla F1 v prohlášení. "Formule 1, FIA a týmy probraly postavení našeho sportu a výsledkem je to, i s ohledem na všechny zúčastněné, že je nemožné uspořádat ruskou Grand Prix za současných okolností."

Už ve čtvrtek během testování v Barceloně vyzvalo k odvolání Velké ceny Ruska několik jezdců v čele se čtyřnásobným šampionem Sebastianem Vettelem z Astonu Martin. "Můj názor je, že bych tam neměl jet. Nepojedu. Je mi líto všech nevinných lidí, kteří přicházejí o život z hloupých důvodů," uvedl bývalý pilot Ferrari nebo Red Bullu.

Reklama

Související témata: