Hlavní obsah

Verstappen ovládl kvalifikaci na VC Austrálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 a i ve třetím závodě sezony získal pole position. Šestadvacetiletý Nizozemec porazil na trati v Melbourne o 270 tisícin sekundy druhého Španěla Carlose Sainze z Ferrari. Třetí místo získal po penalizaci Mexičana Sergia Péreze Lando Norris z McLarenu.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Holandský jezdec Red Bullu Max Verstappen v akci při kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie

Článek

Obhájce loňského vítězství Verstappen vykročil za třetím triumfem v sezoně a desátým v řadě, díky němuž by vyrovnal svůj loňský rekord. Může také získat 57. výhru v F1 a zvýraznit vedení v šampionátu, v němž má náskok 15 bodů před Pérezem. Rodák z Hasseltu získal v Austrálii 35. pole position v kariéře.

„Z kvalifikace jsem trochu překvapený, ale jsem rád, jak jsem odjel třetí část. V obou kolech jsem se cítil dobře a užíval si to. Byl to zatím těžký víkend, ale zvládli jsme to, což mě těší. Ferrari vypadá velmi rychle, takže to zítra bude trochu otazník. Díky tomu je to ale zajímavější,“ řekl před televizními kamerami Verstappen.

Druhý skončil Sainz, který vynechal poslední závod v Saúdské Arábii kvůli zánětu slepého střeva. Jeho týmový kolega z Ferrari Charles Leclerc obsadil páté místo.

„Byla to dlouhá cesta a náročné týdny. Hodně dní jsem proležel v posteli, abych se sem mohl vrátit. Dostat se do přední řady, poté co jsem v kvalifikaci i vedl, je něco, v co jsem ani nevěřil,“ uvedl Sainz. „Nebudu lhát. Když řídím, necítím se nejlépe, ale zvládnu to. Necítím se sice příjemně a mám zvláštní pocity, ale naštěstí ne žádnou bolest, díky čemuž na to můžu šlapat,“ doplnil Španěl.

Třetí dojel původně Pérez, nicméně později dostal trest ztráty tří míst za blokování Nica Hülkenberga v úvodní části kvalifikace. Mexičan se tak propadl na šestou příčku.

Do závěrečné části překvapivě nepostoupil Lewis Hamilton z Mercedesu. Sedminásobný mistr světa, který po sezoně odejde do Ferrari, skončil jedenáctý. „Potíže s autem nám motají hlavu. Je to takové, jaké to je. Zítra se pokusím udělat lepší práci,“ řekl Hamilton. „Co vozu chybí? To je na dlouhý seznam,“ dodal.

Hned za Hamiltonem byl Alexander Albon z Williamsu, který jede ve voze týmového kolegy Logana Sargeanta. Albon si po nehodě v pátečním tréninku poškodil šasi a jelikož Williams nemá k dispozici náhradní vůz, vedení týmu se rozhodlo thajského pilota upřednostnit před Sargeantem, neboť je výsledkově úspěšnější.

Nedělní závod začne v 5:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:15,915
2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,270
3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,359
4. Norris (Brit./McLaren) -0,400
5. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,520
6. Piastri (Austr./McLaren) -0,657
Pozn.: Pérez klesne kvůli blokování Nica Hülkenberga o tři místa.

Reklama