Hlavní obsah

Překvapení v Miami! V F1 poprvé triumfoval Norris

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyhrál tu sprint i kvalifikaci, po pár kolech měl slušný náskok, ale Max Verstappen se nakonec vítězem Velké ceny Miami nestal. Za přispění výjezdu safety car a především výtečného výkonu totiž poprvé v kariéře (ve svém 110. závodě formule 1) triumfoval 24letý Brit Lando Norris ze stáje McLaren, jenž odstartoval až z páté příčky. Druhý skončil Verstappen, který je stále suverénním lídrem šampionátu, třetí byl Charles Leclerc.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Lando Norris si užívá vítězství.

Článek

Už start nabídl lehkou „divočinu“. Sergio Pérez vletěl do první šikany jako blázen a bylo štěstí, že v ní nikoho včetně týmového parťáka Verstappena nesestřelil. Když Nizozemec tento „útok“ přežil bez úhony, zdálo se, že má otevřenou cestu k dalšímu triumfu. V úvodním kole si tradičně najel více než vteřinový náskok na ten v moment druhého Leclerca, čímž mu sebral možnost využití výkonnostní podpory DRS.

Záhy se ale jeho mezera na čele ustálila na třech čtyřech vteřinách a to i poté, co při špatném průjezdu jedné ze zatáček trefil plastový patník. Za to za ním se odehrával boj, na druhou příčku poskočil Piastri, toho však pronásledovalo duo z Ferrari (Leclerc a Sainz) a pátý Norris.

Zásadní zvrat přišel v polovině klání. Piloti absolvovali zastávky v boxech, pořadí se lehce rozhodilo, když se v ten moment stal karambol mezi Kevinem Magnussenem a Loganem Sargeantem. Druhý jmenovaný zůstal trčet ve svodidlech, na trať vyrazil safety car a Lando Norris, který jako jediný ze špičky ještě neměnil pneumatiky, dostal zastávku „zdarma“.

Udržel se tak v čele, zdařil se mu i restart, po kterém v „poklidu“ ujížděl druhému Verstappenovi. Ten si jen do týmové vysílačky stěžoval: „Nejde mi zatáčet, je to neštěstí.“

Norrisův náskok se zvyšoval, blíž a blíž bylo jeho premiérové vítězství v F1. Už patnáctkrát stál na pódiu, ale nikdy to nebylo na nejvyšším stupni.

Až teď v Miami!

„Konečně jsem to dokázal, jsem šťastný a děkuji týmu. Měli jsme dobrou strategii. Jsem hrdý na tým, v minulosti jsme udělali spoustu chyb, ale dneska to dokonale vyšlo. Budu si to navždy pamatovat,“ řekl Norris.

Poklonu mu vysekl i Verstappen: „Vyhráváš, prohráváš. Takové je závodění, dnes to bylo náročné. Jsem moc šťastný za Landa, na trati letěl.“

Velká cena Miami, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Norris (Brit./McLaren) 1:30:49,876
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -7,612
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -9,920
4. Pérez (Mex./Red Bull) -14,650
5. Sainz (Šp./Ferrari) -16,407
6. Hamilton (Brit./Mercedes) -16,585
Nejrychlejší kolo: Piastri (Austr./McLaren)
Průběžné pořadí MS (po 6 z 24 závodů):
1. Verstappen 136
2. Pérez 103
3. Leclerc 98
4. Norris 83
5. Sainz 83
6. Piastri 41
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 239
2. Ferrari 187
3. McLaren 124
4. Mercedes 64
5. Aston Martin 42
6. Racing Bulls 19
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240518T16 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
  Velká cena Emilia Romagna zítra 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.