Hlavní obsah

Vysavač, křovinořez? Poslechněte si, takhle bude znít McLaren v roce 2015

O tom, jaký dopad budou mít v příštím roce nové regule ve formuli 1 na zvuk motorů, již bylo naznačeno mnohé. V pátek byla ale odhalena budoucnost ještě o kus vzdálenější. Automobilka Honda zveřejnila zvuk motoru, který vyvíjí na rok 2015, kdy se vrátí do královské třídy v roli dodavatele pohonných jednotek stáje McLaren.

Zvuk motoru Honda pro formuli 1.Video: Honda s použitím Reuters/Issei Kato

 
Článek

Honda nedávno prototyp šestiválcové přeplňované šestnáctistovky úspěšně nastartovala při testu na stolici a nedlouho poté se pochlubila i zvukem připravované pohonné jednotky. Ta by měla od roku 2015 znít pod kapotou monopostů McLarenu, který na konci příští sezóny ukončí letitou spolupráci s automobilkou Mercedes.

Pro Hondu půjde o návrat do prestižní disciplíny po deseti letech, formuli 1 japonská automobilka opustila v roce 2005, kdy dodávala motory stáji BAR, kterou i spoluvlastnila. Se stájí McLaren pojí Hondu úspěšná spolupráce z přelomu 80. a 90. let, kdy během pěti let společně čtyřikrát (1988-1991) vyhráli mistrovský titul (3x zásluhou Ayrtona Senny, jeden titul přidal Alain Prost).

Podobně jako zvuky motorů pro nadcházející rok, nebyl ale ani bzučivý agregát z dílny japonské automobilky přijat fanoušky příliš vstřícně a na internetu lze najít přirovnání jako „Soused už zase stříhá trávník?", „Křovinořez?", „Zní jako můj starý vysavač.", „Letadlo na dálkové ovládání!". Nezbývá než počkat půldruhého roku, jak další z návratů Hondy do formule 1 dopadne.

Reklama

Související témata: