Hlavní obsah

Williams pojede s motory Cosworth, chce Buttona

LONDÝN

Stáj Franka Williamse si zajistila nového dodavatele motorů. Britský tým bude po rozchodu s německou automobilkou BMW používat v příští sezóně podle informací deníku The Guardian osmiválec Cosworth. Šéf stáje věří, že dohoda by mohla přilákat do týmu Jensona Buttona.

Článek

Williams chce jezdce týmu BAR přesvědčit, aby podle původních plánů přestoupil po letošní sezóně do jeho stáje. Britský pilot se ale netají tím, že za současných podmínek, kdy se Williamsu příliš nedaří, hodlá setrvat ve stáji BAR.

Ta navíc podniká vše proto, aby Buttona udržela. Podle posledních spekulací nabídla Williamsu za vyvázání Buttona ze smlouvy angažmá testovacího jezdce Anthonyho Davidsona s tučným doplatkem. Vedení týmu to nicméně oficiálně popřelo s tím, že rozhodnutí leží čistě na Buttonovi.

Zřejmě jen na sezónu

Williams se dostal do problému s motory poté, co automobilka BMW vstoupila do týmu Sauber a oznámila, že v příští sezóně se hodlá v mistrovství světa formule 1 angažovat sama. Spolupráci s Williamsem, která trvala od roku 2000, sice přímo nezrušila, ale vedení britského týmu se začalo ohlížet po novém partnerovi.

Jednou z možností se jevila spolupráce s japonskou Toyotou, která však bude v příští sezóně vedle vlastní stáje dodávat pohonné jednotky také Jordanu a na třetí kontrakt nepřistoupila. Spekulovalo se také o tom, že BAR nabídl Williamsovi motory Honda výměnou za setrvání Buttona. Dohoda s Cosworthem tak nyní staví Williamse do nezávislé pozice.

Experti nicméně upozorňují, že zatímco ostatní výrobci už své osmiválce testují na zkušebních monopostech, Williams nedostane motor do vozu dřív než v listopadu. Kontrakt s Cosworthem, jenž do loňska spadal pod křídla Fordu a nyní patří americkému podnikateli Kevinu Kalkhovenovi, bude stát 11,5 miliónu liber (přes 0,5 miliardy korun). Obecně se očekává, že od roku 2007 bude Williams používat motory Toyota.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint