Hlavní obsah

Francouzský jezdec Lionel Régal trefil stromy a zahynul

PRAHA/ST. URSANNE

Automobilový sport si vybral další krutou daň. Pětatřicetiletý francouzský jezdec Lionel Régal zahynul v neděli tragicky při závodě mistrovství Evropy automobilů do vrchu ve švýcarském St. Ursanne. V rychlosti kolem 200 km/h na mokré trati dostal smyk, prolétl místem, kde nebyla svodidla a trefil se svojí formulí stromy.

Foto: Jana Michlová, Jiří Koubek

Lionel Régal

Článek

„Z vozu podle očitých svědků ještě vystoupil, ale pak ztratil vědomí a skácel se k zemi. Lékaři jej už nedokázali oživit,“ řekl Právu český jezdec Petr Vojáček, který ve Švýcarsku rovněž startoval. Závod byl ihned ukončen.

„Pořadatelé pak jezdcům oznámili, že Régal byl převezen do nemocnice ve stabilizovaném stavu. Při tom ti, kteří u nehody byli, říkali, že byl krátce po nehodě mrtvý,“ dodal Vojáček.

Podle něho šlo o hrubou pořadatelskou chybu. „U nás ve Šternberku Italové nechtěli jet, protože v jednom místě nebyla svodidla. Přitom se jednalo o úsek, kam se auto prakticky nemohlo dostat. Na tomto švýcarském kopci nebyla bezpečnostní svodidla v pasáži, kde se jezdí přes 200 kilometrů v hodině a navíc v místě, kam se v případě nekontrolovatelného smyku může vůz naopak dostat velmi lehce. To se stalo Régalovi osudným,“ zdůraznil Vojáček.

„Régal byl můj přítel, velmi příjemný chlapík, který velmi rád jezdil do Česka na Ecce Homo. Miloval Prahu a přijížděl vždy o několik dní dřív, aby se mohl kochat jejími krásami. Jeho smrt je pro mne velkou ránou a zvažuji, zda budu pokračovat, nebo minimálně ukončím sezónu,“ dodal Vojáček.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace