Hlavní obsah

Brno chce dát na záchranu motocyklové Grand Prix 50 miliónů

Brno
Aktualizováno

Do spletité situace kolem motocyklové Grand Prix v Brně rázněji vstupuje město. Automotodrom nechce kvůli velké finanční zátěži pořádat letošní jubilejní 50. ročník, proto Brno zváží poskytnutí mimořádné dotace 50 miliónů korun na zachování závodu, řekl dnes novinářům primátor Petr Vokřál (ANO). Původně mělo město na letošní ročník dát 10 miliónů korun.

Foto: Sport.cz

Karel Abraham na ilustračním snímku

Článek

"Od organizátora jsme se dozvěděli, že nemá dále zájem organizovat Velkou cenu v Brně ani v letošním roce a že o tom bude v pátek jednat s (promotérskou společností) Dornou," uvedl Vokřál. Závod se má uskutečnit 16. srpna.

Automotodrom nechce podle Vokřála nadále prohlubovat ztrátu, která vznikla v minulých ročnících vlivem zalistovacího poplatku ve výši kolem 70 miliónů korun. Ten je potřeba zaplatit promotérovi mistrovství světa silničních motocyklů Dorně. O možné mimořádné dotaci bude ještě rozhodovat rada a červnové zastupitelstvo.

"Velká cena dělá dobré jméno Brnu a má pro město i stát velký ekonomický přínos. Bylo by škoda to ztratit a považoval bych to za ostudu," řekl Vokřál. Právě z toho důvodu se Brno, které je pětiprocentním akcionářem v Automotodromu, rozhodlo zvážit mimořádnou dotaci.

Je to celostátní zájem, říká primátor

Podle něj je nutné hledat takový právní postup, který umožní sportovní akci podpořit. "Máme nějakou představu, jak by to mohlo jít, ale musíme vše ověřit. Chceme tento klíčový podnik v Brně udržet. Jsem přesvědčený o tom, že je to celostátní zájem," dodal Vokřál.

Mluvčí Automotodromu Jiří Smetana ČTK řekl, že společnost informovala město o tom, že bez podpory nebude schopná letošní ročník finančně zajistit. "Uvidíme, jak Dorna zareaguje na postoj města. Doufáme, že nám vyjde vstříc a bude možné letošní ročník uspořádat," řekl Smetana. Podle něj je Automotodrom připravený spolupracovat s jakýmkoliv partnerem, pokud budou podmínky takové, aby byly prospěšné pro Grand Prix. "Nyní vnímáme město jako partnera, který nám může pomoct závody udržet," uvedl  Smetana.

Automotodrom informoval už loni o tom, že Velkou cenu nebude bez podpory státu pořádat kvůli její ztrátovosti. Stát poskytl 30 miliónů korun, které od něj převzal Jihomoravský kraj a měl je zaplatit Dorně. Protože je však přijal až po lednovém schválení vládou v letošním roce, nelze peníze použít na loňský rok, na který měly původně jít.

Proto má Jihomoravský kraj peníze stále na účtu a nabízí je pro letošní ročník. Chce k nim přidat dalších 20 milionů korun, ale padesátimilionovou dotaci si podmiňuje spolupořadatelstvím. Na to Automotodrom nepřistoupil. "Smlouva kraje o spolupráci je pro nás nevýhodná a má mnoho právních vad," doplnil Smetana.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) oznámení města nechápe. "Z jednání zástupců státu, kraje a města z minulého týdne vyplývá, že je možné letošní ročník podpořit 67 milióny korun z veřejných rozpočtů. Problém je tedy evidentně jinde než v penězích," řekl ČTK Hašek. Podle něj však nemůže soukromé firmě poslat peníze jen tak ani stát, ani kraj nebo město.

Reklama

Související témata: