Hlavní obsah

Děsivý pád v rychlosti 150 km/h! Mistra světa čeká operace

Těšil se, až se po koronavirové pauze zase začne jezdit, jenže na první podnik sezony motocyklové MotoGP bude chtít úřadující mistr světa Marc Márquez co nejrychleji zapomenout. Španělský jezdec kvůli pádu závod v Jerezu nedojel a následná vyšetření ukázala, že utrpěl zlomeninu pravé pažní kosti. V úterý by se měl v Barceloně podrobit operaci. Je tak velmi nepravděpodobné, že by startoval příští týden v druhém dílu mistrovství světa opět na okruhu v Andalusii.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Zraněného Marca Márqueze odnášejí zdravotníci do sanitky na nosítkách.

Článek

Márquez do nedělního závodu startoval ze třetí pozice, přesto se rychle dokázal dostat do čela. V pátém kole se ovšem tak tak vyhnul pádu a vyjel z trati. Z kačírku se vrátil na šestnáctém místě a zahájil úžasnou stíhací jízdu, během níž se propracoval až na třetí pozici.

Jenže čtyři kola před koncem přišel konec. Hodně bolestivý konec. Osminásobný světový šampion měl těžký "highsider" a po pádu v rychlosti 150 km/h už pokračovat nemohl. Domácí jezdec opustil okruh na nosítkách. "Někdy věci nedopadnou tak, jak by člověk očekával, ale nejdůležitější je vrátit se a pokračovat. Čeká mě teď operace, ale slibuju, že se vrátím, jak nejrychleji to bude možné, a ještě silnější," vzkázal na twitteru Márquez.

Následná vyšetření ukázala, že si Márquez při nehodě zlomil pravou paži. "Lékařský tým MotoGP potvrdil, že nedošlo k žádnému vážnému zranění hlavy nebo hrudníku, ale zůstane dalších 12 hodin na pozorování," uvedl Márquezův tým Repsol Honda.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Marc Márquez je na nosítkách odnášen do sanitky.

V pondělí se mistr světa přesune do Barcelony, kde by ho měl následující den specialista Xavier Mir operovat. "Doba léčení zatím není známa," sdělila Honda.

Zlomeniny bude léčit i Crutchlow

Nedělní Velká cena Španělska byla pro jezdce MotoGP prvním závodem sezony, neboť v březnu v Kataru před koronavirovou pauzou se jely jen třídy Moto2 a Moto3. První výhru ukořistil Francouz Fabio Quartararo, za týden se v Jerezu pojede druhý závod jako Velká cena Andalusie. V případě Márquezovy absence by mohl v továrním týmu Hondy zaskočit německý testovací jezdec Stefan Bradl.

Se zraněním se bude muset do příštího závodu vypořádat i britský jezdec Cal Crutchlow, který si při pádu v dopoledním warm upu zlomil člunkovou kost v levém zápěstí. Velká cena Španělska se jela bez něj, protože mu kvůli otřesu mozku lékaři zakázali start. Se zraněnou rukou podstoupí artroskopickou operaci.

Reklama

Související témata: