Hlavní obsah

Do Mariánských Lázní se opět vrací MS na dlouhé ploché dráze

PRAHA

Ani v letošním roce nebude na oválu v Mariánských Lázních chybět loni znovuoživený závod mistrovství světa na dlouhé ploché dráze. První závod čtyřdílné série, z níž vzejde nový světový šampión, se koná v západočeském lázeňském městě již tuto sobotu, v hlavním startovním poli nebudou chybět čeští závodníci Richard Wolff a Pavel Ondrašík, další domácí borci mají ještě možnost postoupit z jízdy poslední šance.

Foto: archiv

Start plochodrážního závodu na dráze v Mariánských Lázních.

Článek

Podnik na mariánskolázeňském oválu patříval k tradičním motoristickým akcím v Česku, před deseti lety však jeho existence vzala z organizačních důvodů za své. Až v loňské sezóně se adrenalinem nabitý závod, při němž jezdci dosahují na rovinkách rychlosti 180 km/h a kilometrovou trať projedou s průměrem přesahujícím 120 km/h, na písek na západě Čech vrátil. Loni se však v Mariánských Lázních odehrálo čtvrtfinále, až letos se pojede finálový závod.

Program závodu MS v Mariánských Lázních - 24. května 2008
8:30 trénink, 13:30 slavnostní zahájení, 14:00 start 1.jízdy, 17:10 start finále A.
Vstupné 150,- Kč, děti do 15 let zdarma.

Z českých závodníků si stálé místo ve světové sérii zajistil jednatřicetiletý Richard Wolff, start v elitní osmnáctce má ale jistý též o rok starší Pavel Ondrašík, jenž spolu s Nizozemcem Eijbergenem nahradil zraněné Tresarrieua a Hurryho. Další čtyři čeští jezdci v čele s veteránem Zdeňkem Schneiderwindem budou bojovat o dvě postupová místa v jízdě poslední šance.

Historie oválu v Mariánských Lázních sahá až do dvacátých let, kdy se zde začaly prosazovat motocyklové a automobilové podniky na úkor klusáckých a chrtích závodů. Ještě před válkou jeli v lázeňském letovisku poprvé i plošináři, elita sem ale našla cestu až na konci 40. let. První závod MS se v Mariánských Lázních odjel v roce 1972 a do roku 2001 se světová elita na oválu sešla ještě pětadvacetkrát. Dvakrát ovál hostil též závod mistrovství Evropy.

Kalendář finále MS 2008
24.5.2008Mariánské Lázně (ČR)
8.6.2008St. Macaire (Francie)
29.6.2008Marmande (Francie)
14.9.2008Vechta (Německo)

Reklama

Související témata: