Hlavní obsah

Masarykův okruh se ponořil do ticha. Všichni i v dešti s pohnutím uctili Nietovu památku

Brno

Těsně před zahájením brněnské Velké ceny motocyklů se celý Masarykův okruh ponořil na minutu do úplného ticha. Uctila se tím památka ve čtvrtek zesnulého Angela Nieta, třináctinásobného mistra světa. Sedmdesátiletý Španěl po týdnu podlehl vážným zraněním hlavy po nehodě svojí čtyřkolky, do níž na Ibize narazilo auto.

Foto: ČTK

Śpanělská motocyklová legenda Angel Nieto.

Článek

Všichni z paddocku, jezdci, mechanici i šéfové týmů se bez ohledu na drobné mrholení shromáždili v prostoru cílové rovinky. Před španělským nápisem Gracias Maestro drželi s velkým pohnutím minutu ticha. Mnozí měli slzy v očích. „Je to pro nás všechny nesmírně bolestná ztráta. Angel Nieto zůstane v našich srdcích jako skvělý závodník i báječný člověk. Ctíme ale názor rodiny zesnulého, že šampionát musí pokračovat. I když si to třeba teď zavaleni vlnou smutku ani neumíme představit," přiznal Carmelo Ezpeleta, šéf promotérské společnosti Dorna.

Na místě, které je v Brně vyhrazeno jezdci startujícímu z pole position pak byla vyobrazena Nietova fotografie s číslem 12+1, které symbolizuje počet Španělových titulů. Z pověrčivosti číslici 13 nikdy ve spojitosti se svým jménem nepoužil. „Vždy pro něho platilo, že má dvanáct plus jeden mistrovský titul," připomněl Ezpeleta.

Nieto byl v motocyklovém světě tak populární, že se rodina rozhodla odložit pohřeb až na začátek září, aby na obřad do Madridu dorazit všichni, kteří se pohybují kolem seriálu MS a po Brnu musí v rychlém sledu zvládnout další závody v Rakousku a Británii.

Za vše mluví vyjádření lídra MotoGP Marka Márqueze, že Nietovu smrt pociťuje velmi osobně. „Vždy měl pro mě slova pochopení, nesmírně jsem si považoval jeho přátelství. Angel nebyl velkým mužem jen proto, co vyhrál, ale hlavně tím, jaký měl charakter," uvedl Márquez.

Závodit se v Brně začne v 11 hodin a úvodní díl Moto3 bude vyhlášen jako mokrý závod. Už ranní warm-up probíhal na mokré dráze a třeba vítěz kvalifikace Moto2 Ital Pasini, který se prvního místa na startovním roštu, dočkal po deseti letech, do něj vůbec nevyjel.

Piloti královské třídy MotoGP zase během warm-upu testovali přesedání z motorky na motorku, jedině oni mohou takto během závodu měnit stroje s různým druhem obutí. Aktualizovaná předpověď naznačuje proměnlivé počasí na Masarykově okruhu po celý den.

Reklama