Hlavní obsah

Memoriál Luboše Tomíčka pojedou v Praze i Hancock a Pedersen

PRAHA

Vedoucí muž seriálu Grand Prix Greg Hancock je největší hvězdou 43. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka na ploché dráze, který se v Praze na Markétě bude konat v pondělí 5. září. Američan je v čele šampionátu a má blízko k tomu, aby se v 41 letech stal nejstarším mistrem světa. Na startu bude i loňský vítěz pražského závodu Matěj Kůs.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nicki Pedersen z Dánska (vpředu).

Článek

Pořadatelům se podařilo získat kvalitní startovní pole. Kromě Hanckocka pojede také několikanásobný mistr světa Nicki Pedersen z Dánska, jemuž se v letošní sezoně tolik nedaří, či Švéd Andreas Jonsson a polský reprezentant Grzegorz Walasek. Ve startovní listině jsou jezdci, kteří ovládli tradiční závod v posledních pěti ročnících. Pedersen vyhrál v roce 2009, Hancock rok předtím a Walasek triumfoval v sezoně 2007. Pojede i domácí Josef Franc, který vyhrál v roce 2006.

"Není to snadné je do Prahy dostat, plochodrážní kalendář je hodně nabitý, závodníci si hodně vybírají," prohlásil na dnešní tiskové konferenci ředitel závodu Petr Ondrašík. "Tomíček má ale jméno a dobrou úroveň. Takže ti, kteří mají volno, do Prahy rádi přijedou," pochvaloval si Ondrašík. "Nickimu (Pedersenovi) se sice letos nedaří, ale hrozí mu vyřazení z mistrovství světa, tak se rozhodně nevzdá," řekl Ondrašík na adresu aktuálně devátého muže Grand Prix.

Lukáš Dryml bude chybět

Organizátoři nechávají startovní listinu ještě otevřenou, hlavně kvůli českým závodníkům. Chybět bude ale Lukáš Dryml, který si zlomil stehenní kost, zastoupit by ho měl jeho bratr Aleš. Nesmí chybět ani Luboš Tomíček mladší, vnuk muže, na jehož počest se závod jezdí. I když neprožívá dobrou sezonu a navíc loni měl spory s pořádajícím klubem.

"K tradici jeho dědy a rodiny je morální povinností mu tu šanci dát. Byli jsme nad věcí a přenesli jsme se přes neshody, které mezi námi v loňském roce byly. On šanci využil," uvedl Ondrašík. "Jezdců pod čarou je hodně. Vybíráme si velice uvážlivě, abychom udělali ten závod zajímavější, nechceme si dva týdny před závodem zavřít dveře," řekl.

Na Markétě se uskuteční celodenní doprovodný program i v rámci oslav městské části Praha 6. Hlavní závod bude odstartován v 19:15 a finále by se mělo jet o dvě a čtvrt hodiny později. Memoriál se koná od roku 1969 na počest slavného českého plochodrážníka Luboše Tomíčka, který tragicky zahynul při Zlaté Přilbě v Pardubicích v roce 1968.

Reklama

Související témata: