Hlavní obsah

Motocyklový závodník Abraham zřejmě vymění Aprilii za Hondu

Motocyklový závodník Karel Abraham by měl v příští sezóně v mistrovství světa MotoGP vyměnit značku Aprilii za Hondu. V současné době finišují jednání o detailech smlouvy, k jejímu podpisu by mělo dojít během několika týdnů. Abraham, jenž závodí v MotoGP třetí sezónu, bude mít už třetí značku motocyklu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Abraham.

Článek

Svoji premiéru si odbyl na ducati. Spolupráce ale nefungovala podle představ českého jezdce i celého týmu.

"S ART máme nyní velice korektní spolupráci. Ze strany továrny Aprilia byl zájem, abychom u nich zůstali. My jsme nabídku intenzivně zvažovali. Klíčové pro nás je získat na příští sezónu maximálně konkurenceschopnou motorku a na výběr bylo v podstatě ze čtyř možností," uvedl v tiskové zprávě manažer týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham starší. Mohl využít nabídku Yamahy, která uvolní do MotoGP své prototypové motory. Honda nabízí kompletní stroj. Třetí variantou bylo vrátit se k Ducati a čtvrtou možností zůstat u ART.

"Honda pro nás je velmi lákavá. Ale naší podmínkou bylo, abychom mohli zůstat u našich tradičních dodavatelů některých součástek. Honda nám v tomto vyšla vstříc, čímž jsme se v jednání posunuli hodně dopředu a uzavřeli předběžnou dohodu," řekl šéfmechanik týmu Marco Grana.

Motocykl by v případě uzavření smlouvy otestoval v listopadu

Motocykl, který by měl mít Abraham příští rok v MotoGP k dispozici, se od mistrovských strojů továrního týmu liší v několika podstatných detailech. Používá například konvenční systém ovládání ventilů pružinou místo modernějšího pneumatického ovládání, které mají prototypy. Motocykl také nebude vybaven nejnovější bezztrátovou převodovkou a bude využívat jednotnou elektroniku Magnetti Marelli.

V praxi by měl motocykl stát na pomezí současných prototypových strojů a produkčních motocyklů CRT. Abrahamovými největšími konkurenty tak budou kromě jezdců na stejných strojích obdobně koncipované motocykly od Yamahy a satelitní motocykly Ducati.

V případě uzavření kontraktu otestuje Abraham motocykl poprvé v listopadu po posledním závodu sezóny ve Valencii. "Pro mě i tým to bude velká změna. Doufám, že k lepšímu," poznamenal čtrnáctý muž průběžného pořadí, který téměř celou kariéru jezdil na italských strojích. Pouze ve druhé polovině roku 2010 měl britskou FTR, na které vyhrál ve Valencii závod Moto2.

Reklama

Související témata: