Hlavní obsah

Salač na mokru havaroval a litoval ztracené šance na pódium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Motocyklový jezdec Filip Salač po pádu nedokončil Velkou cenu Austrálie. Závod Moto2 byl kvůli dešti předčasně ukončen, vyhrál Ital Tony Arbolino.

Foto: Profimedia.cz

Filip Salač při Velké ceně Austrálie havaroval.

Článek

Český jezdec v kvalifikaci zajel až osmnáctý čas, což ho řadilo do šesté řady startovního roštu, ale na mokru začal fantasticky. „Podmínky byly opravdu těžké, ale byl jsem tak rychlý, že jsem se dokázal posunout o 16 míst hned během úvodního kola,“ uvedl Salač na týmovém webu.

Před druhého Salače se pak sice posunul pozdější vítěz Arbolino, ale pořád zde byla velká šance na skvělý výsledek. První pozici držel Španěl García, který však dostal za deště highsider a mimo trať ho ve stejném místě následoval bohužel i Salač.

„Snažil jsem se neudělat žádnou chybu. Ale pak přímo přede mnou upadl García, což mě rozhodilo a spadl jsem taky. Mrzí mě to, protože jinak bych bojoval o pódium,“ řekl český jezdec, jenž si při nehodě narazil koleno, ale jeho start v následující Grand Prix Thajska podle týmu Gresini není ohrožen.

Jak bylo na australské trati stále víc vody, padalo hodně jezdců, například Lowes i Dixon. Arbolino se ocitl v čele s obrovským náskokem. V 10. kole pak byly vyvěšeny červené vlajky znamenající přerušení závodu, protože se podmínky natolik zhoršily, že pokračovat dále by nebylo bezpečné.

Čekalo se na možný restart, jenže počasí bylo proti. Odjelo se pouze devět kol, takže mezi závodníky byly rozděleny poloviční body. Arbolina na stupně vítězů doprovodili Španělé Canet a Aldeguer.

Lídr šampionátu Španěl Acosta havaroval už v zahřívacím kole, ale ještě se mu podařilo motorku rozjet a nakonec se stihl dostat do elitní desítky, takže v čele seriálu má čtyři závody před koncem výrazný náskok 56 bodů. Salač nedojel do cíle ani před týdnem v Indonésii a celkově mu patří v MS devátá příčka.

Na Phillip Islandu se ještě předtím odjel závod Moto3, který vyhrál Turek Öncü a připsal si třetí vítězství v sezoně. Španěl Masiá vede pořadí MS už jen o čtyři body před Japoncem Sasakim, jenž vybojoval druhé místo.

Sprint MotoGP, jenž měl být vrcholem nedělního programu, byl kvůli špatnému počasí zrušen. Hlavní závod královské třídy se kvůli nepříznivé předpovědi jel už v sobotu a ovládl ho Francouz Zarco.

Velká cena Austrálie, závod mistrovství světa silničních motocyklů na Phillip Islandu:
Moto2:
1. Arbolino (It./Kalex) 16:22,970
2. Canet (Šp./Kalex) -15,088
3. Aldeguer (Šp./Boscoscuro) -15,614
...
Salač (ČR/Kalex) nedokončil
Průběžné pořadí MS (po 16 z 20 závodů):
1. Acosta (Šp./Kalex) 280,5
2. Arbolino 224,5
3. Dixon (Brit./Kalex) 172
4. Canet 154
5. Čantra (Thaj./Kalex) 127,5
6. López (Šp./Boscoscuro) 119
...
9. Salač 108
Moto3:
1. Öncü (Tur./KTM) 39:57,919
2. Sasaki (Jap./Husqvarna) -0,407
3. Kelso (Austr./CFMoto) -4,392
Průběžné pořadí MS (po 16 z 20 závodů):
1. Masiá (Šp./Honda) 217
2. Sasaki 213
3. Holgado (Šp./KTM) 195
4. Alonso (Kol./GasGas) 180
5. Öncü 180
6. Ortolá (Šp./KTM) 152

Reklama