Hlavní obsah

Schneiderwind proháněl v Mariánských Lázních mladíky

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Z nejisté pozice dojel do role domácího hrdiny dne. Vítězství Zdeňka Schneiderwinda v kvalifikační jízdě nazvané poslední šance jako by předznamenalo spanilou cestu českého plošináře až těsně pod stupně vítězů. V prvním podniku mistrovství světa na dlouhé dráze, který se po jedenáctileté odmlce vrátil na kilometrový ovál v Mariánských Lázních, skončil čtvrtý.

Foto: Petr Cihelka

Zdeněk Schneiderwind

Článek

„Už postup do hlavního závodu mi udělal radost a finále to ještě znásobilo,“ vyprávěl s úsměvem vyčerpaný Schneiderwind po poslední jízdě. Šestačtyřicetiletý matador, který se na pražské Markétě už věnuje i trenérské práci s mládeží, nemá jisté místo v závodech MS vinou loňského zranění, ale dál ho lákají bitvy s mladšími rivaly.

Kvalifikací prošel lehce a po vítězství ve třech ze čtyř rozjížděk základní části postoupil do A-finále. V tom po zaváhání skončil čtvrtý, nad premiérovým triumfem jásal Němec Bacher. Za zády udržel i šestinásobného mistra světa, krajana Risse. Přes famózní tažení závodem měl Schneiderwind i namále. V základní části se dostal do ostrého souboje s Nizozemcem Fabriekem. „Už jsem si říkal, že pocestuju za mantinel. Byla to ale částečně moje chyba, nechal jsem soupeři místo. Tyhle závody se jezdí na krev,“ líčil.

Z českého tria se dostal nejvýš. Richard Wolff i Pavel Ondrašík bojovali o konečné umístění ve finále C. „Měl jsem problémy s motorem, spokojený být nemohu,“ poznamenal nakonec 14. Wolff. Ondrašík měl problémy s nastavením motocyklu a skončil sedmnáctý.

Série pokračuje dvěma závody ve Francii, v září ji uzavře podnik v německé Vechtě. „V St. Macaire a Marmande už mám slíbenou divokou kartu. V Německu zatím nevím. Pomohlo by, kdyby byly výsledky. Já mám pořád chuť závodit a jsem rád, že s mladými držím krok,“ dodal Schneiderwind, pro příště možná znovu matador v nejisté pozici.

Reklama

Související témata: