Hlavní obsah

Schneiderwindova spanilá jízda skončila v Mariánských Lázních těsně pod stupni

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Jen těsně pod stupni vítězů skončil český plošinář Zdeněk Schneiderwind v úvodním podniku mistrovství světa na dlouhé ploché dráze, který se v sobotu odehrál na oválu v Mariánských Lázních. Z vítězství se radoval Němec Daniel Bacher, který ve finálové rozjížďce odsoudil ke druhému místu svého krajana Gerda Risse. Třetí místo obsadil britský závodník Glen Philips.

Foto: Petr Cihelka

Zdeněk Schneiderwind (vpravo) vyráží do jedné z rozjížděk v Mariánských Lázních.

Článek

Schneiderwind vinou loňského zranění musel bojovat o účast v elitní skupině v tzv. jízdě poslední šance, kterou ale s přehledem vyhrál a spolu s Němcem Rudolphem doplnil osmnáctičlenné startovní pole. Stejným způsobem si nejzkušenější z českých závodníků počínal i ve třech ze čtyř rozjížděk a zajistil si tak místo ve finálové jízdě, v níž se bojovalo o celkový trumf. Šestačtyřicetiletý veterán nezískal plný počet bodů jen v osmé rozjížďce, v níž po ostrém souboji s Nizozemcem Fabriekem skončil čtvrtý.

Do finálové jízdy Schneiderwind vyrážel z vnitřního kraje oválu, start se mu ale nepovedl a po průjezdu první zatáčkou se usadil na čtvrtém místě. Bleskově naopak vyrazil do boje o konečné umístění Bacher, který se hned v úvodních metrech ujal vedení. To nakonec uhájil před šestinásobným mistrem světa Rissem, jemuž se nepodařilo svému krajanovi oplatit porážku z květnového volného závodu v Herxheimu.

Vedle Schneiderwinda se v Mariánských Lázních z českých závodníků představili Richard Wolff a Pavel Ondrašík. Těm se však nedařilo podle představ a nakonec se oba utkali ve finále C, v němž si Wolff zajistil konečnou 14. příčku a Ondrašík 17. pozici.

Finálová série mistrovství světa pokračuje v červnu dvěma závody ve Francii, nový světový šampión bude korunován v polovině září v německé Vechtě.

Mistrovství světa na dlouhé ploché dráze - 1. závod, Mariánské Lázně:
1. Bacher (Něm.), 2. Riss (Něm.), 3. Philips (Brit.), 4. Schneiderwind (ČR), 5. Schützbach (Něm.), 6. Kylmäkorpi (Fin.), ...14. Wolff, 17. Ondrašík (oba ČR).

Reklama

Související témata: