Hlavní obsah

To se nevidí! Afghánská motokrosařka šokuje svět

Jinde ve světě by to nikoho nepřekvapilo. V Afghánistánu je to šok. Šestnáctiletá dívka jezdí na krosové motorce, má sice obavy z reality v její zemi, ale věří, že o svou vášeň nepřijde.

Šestnáctiletá Afghánka se v Kábulu věnuje motokrosuVideo: Reuters

 
Článek

Negin Afsharová se prohání městem, všemi jeho zákoutími, skáče přes překážky jako spousta jiných nadšenců ve světě. Nic mimořádného.

Jezdí však v Kábulu, kde by výsledek probíhajících mírových vyjednávacích snah vlády s radikálním nábožensko-politickým hnutím Tálibán mohl vést k tomu, že opět budou zavedena omezení pro ženy - sportovkyně. Tím by s vášní začínající mladé motokrosařky byl asi konec.

„Ne, Bože, tato omezení práv žen po případném návratu Tálibánu nenastanou, protože to naše vláda nedovolí," věří motokrosařka. Její video z afghánské metropole teď oblétá svět. Působí to jako zjevení.

Nejdůležitější otázkou, která by měla být vznesena při jednáních s Tálibánem, jsou svoboda a práva afghánských žen. Pokud to chce (Tálibán) narušit, postavíme se proti," říká odhodlaně a směle vyráží do kábulského terénu.

Reklama

Související témata: