Hlavní obsah

VIDEO: Plošinářská formule 1 opět míří do Mariánských Lázní

PRAHA

Ani v letošním roce nebude na oválu v Mariánských Lázních chybět světová elita dlouhé ploché dráhy. Se sedminásobným mistrem světa Gerdem Rissem v čele a dvěma českými jezdci, Zdeňkem Schneiderwindem a Pavlem Ondrašíkem na startovní listině, se úvodní podnik finálové série světového šampionátu uskuteční 20. června.

Foto: Petr Cihelka

Zdeněk Schneiderwind (vpravo) vyráží do jedné z rozjížděk při lňském závodu MS v Mariánských Lázních.

Článek

Schneiderwind bude chtít navázat na loňské senzační tažení za čtvrtým místem, Ondrašík naopak bude chtít vylepšit předposlední příčku, k níž jej odsoudily problémy s nastavením motocyklu. „Chtěl bych se ukázat jako Zdenda loni. Za úspěch byl považoval postup do semifinále, kdybych postoupil do finále, byl bych strašně spokojený,“ uvedl na středečním setkání s novináři Ondrašík.

O závodech na dlouhé dráze se hovoří jako o plošinářské formuli 1. Jezdci se na svých strojích, které nemají brzdy, řítí po oválu i stoosmdesátkou a o dramatické okamžiky nebývá nouze. „I když je už dlouhá dráha bezpečnější, je to pořád velký adrenalin. Člověk se soustředí, aby byl v první zatáčce první, protože jet vzadu znamená schytat spoustu ran od kaménků,“ přiblížil Ondrašík.

Kilometrový písečný ovál v západočeském lázeňském letovisku hostí závod MS potřetí za sebou, letos se však pojede s novými regulemi a poprvé jako Grand Prix České republiky. Před samotným závodem se již nepojede tzv. jízda poslední šance, z níž postupovali dva jezdci do hlavní části. Sedmnáctičlenná startovní listina je pevně daná pro celý pětidílný seriál a osmnácté místo mají právo obsadit pořadatelé. Z českých závodníků má stálý start jistý Schneiderwind, Ondrašík dostal divokou kartu jako vicemistr republiky.

Jiný je i systém závodu a bodování. Po dvanácti jízdách, v nichž se každý závodník představí čtyřikrát, postoupí dvanáct nejlepších do dvou semifinálových duelů a vítěz vzejde z šestičlenného finále. V minulosti udělované body za celkový výsledek v závodě se letos neudělují a sčítají se body za všechny jízdy v seriálu. Jezdec s nejvyšším počtem bodů se stane mistrem světa. „Až během sezóny se ukáže, jak to bude fungovat, ale je to asi spravedlivější a průkaznější,“ je přesvědčen Ondrašík.

Program GP České republiky v Mariánských Lázních - 20. června 2009
9:00 trénink, 11:30 - 12:30 rozjížďky vloženého závodu čtyřkolek a flattracku, 13:30 slavnostní zahájení, 14:00 první jízda Grand Prix, v rámci programu též finále čtyřkolek a flattracku, 17:00 finále Grand Prix

Reklama

Související témata: