Hlavní obsah

Vyšel až sedmnáctý pokus. Dovizioso po triumfu vzal brněnskou trať na milost

Brno

Nedovolil, aby v Brně tento rok zazněla španělská hymna. Na Masarykově okruhu absolvoval Ital Andrea Dovizioso závod MS již posedmnácté, do letoška tam ale nikdy nezažil triumf. Nedělní klání MotoGP vše změnilo. „Tak výborný výsledek jsem na okruhu, který mi přijde v seriálu nejobtížnější, opravdu nečekal,“ radoval se vítěz Velké ceny České republiky v královské kategorii.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ital Andrea Dovizioso slaví triumf v Brně.

Článek

Zdůraznil také, že brněnskou trať konečně bere na milost. Z pole position startující jezdec tovární značky Ducati ustál všechny ataky španělských pronásledovatelů a po pěti měsících tak mohl slavit triumf v královské kategorii. „Všichni jsme bojovali s klouzající zadní pneumatikou a ke konci se mně zdálo, že její opotřebení mám už takové, že nedokážu vzdorovat dotírajícím soupeřům. Když na mě ale začali nejvíc tlačit, tak jsem zjistil, že mohu být ještě hodně rychlý," řekl Dovizioso, jehož nejlepším brněnským výsledkem dosud bylo druhé místo, které obsadil čtyřikrát, naposledy v roce 2011.

Ve hře o vítězství byl ale do poslední chvíle také Italův týmový kolega Jorge Lorenzo. „Vyplatily se úpravy, které jsme během víkendu udělali na motorce. Ke konci jsem chytil i správný rytmus jízdy. Bohužel v posledním kole přišel kontakt s divočícím Márquezem, což mě znemožnilo útok na prvenství," řekl Španěl startující přitom až z druhé řady. „První a druhý v cíli jeli ve stejných barvách, hodně šťastný závod pro celý náš tým," doplnil vítěz.

Lídra šampionátu Marka Márqueze mohlo alespoň těšit, že o další tři body zvýraznil vedení v celkové klasifikaci šampionátu a jeho náskok činí už 49 bodů. Nechal totiž za sebou největšího rivala Rossiho. „Byla to bitva do poslední chvíle, po níž mám smíšené pocity a snad jen ohledně obhajoby titulu se mohu alespoň trochu usmát," řekl úřadující mistr světa, jenž včera absolvoval jubilejní 100. start v královské kategorii.

Reklama

Související témata: