Hlavní obsah

Woffinden může v Praze zaútočit na zlatý hattrick, unikátem je Hancock

Plochodrážní svět už hledí na pražskou Markétu, kde se v sobotu od 18.45 h jede třetí díl letošní Grand Prix. Jako lídr seriálu se tam představí Brit Tai Woffinden, který v předchozích dvou letech na pražském oválu vždy vládl. „Samozřejmě, že bych rád vítězný hattrick,“ říká.

Foto: Petr Makušev

Brit Tai Woffinden při plochodrážní Grand Prix na pražské Markétě.

Článek

Předloňský mistr světa má ale po závodě v Tampere problém s ramenem, neboť mu na jednom z hrbolů hodně rozbité dráhy vyskočilo z kloubu a závod dokončoval s obstřikem bolavého místa. Možná i proto dojel ve finále až druhý. Průběžně ale Woffinden vede o tři body před trojnásobným světovým šampiónem Dánem Nickym Pedersenem, jenž v sobotu ve Finsku ukončil téměř dvouleté čekání na triumf v některé z dílu plochodrážního seriálu.

Hancock pojede podevatenácté

Unikátem ve startovní listině je téměř 45letý Američan Greg Hancock, který pojede závod šampionátu v Praze už podevatenácté. „V žádném městě nemá Grand Prix tak dlouho kontinuitu a Hancock tady u nás od roku 1997 na startu nikdy nechyběl. Je to stálice, která ale umí ještě prohnat mladé," říká ředitel závodu Pavel Ondrašík.

Na divokou kartu znovu poměří síly se světovou elitou i nejlepší domácí jezdec Václav Milík a chce dopadnout lépe než před rokem, kdy vyjel jen dva body. „Potřebuju jít na start úplně bez stresu. Když člověk nedrží tu motorku křečovitě, tak jede líp. Hlavně na psychiku byl loňský závod obrovskou zkušeností," říká český plošinář, kterému bude v pátek 22 let. Jako dárek k narozeninám by si Málek přál postoupit po pěti startech v základních jízdách mezi osmičku nejlepších. "Semifinále je pro mě tak trochu hranicí spokojenosti," míní.

Hodně mu pomáhají i zkušenosti z polské nejvyšší soutěže, kde hájí barvy Vratislavi. „Pamatuji si, jak jsem loni při Grand Prix ze všech stran slyšel 'musíš zajet a udělat výsledek'. Jak jsem v Polsku, tak se učím tohle vypouštět. V depu mám před jízdou v hlavě jen to, že chci vyhrát já a ne, že to chtějí všichni okolo. Myslím, že tohle už jsem nějak pochopil," dodává Milík, jenž bude společně s Pedersenem, Polákem Hampelem a Australanem Doylem i účastníkem autogramiády, která je nachystaná na Markétě ještě před závodem už v 17.15 hodin.

Reklama

Související témata: