Hlavní obsah

Zastupitelé schválili Jihomoravský kraj jako garanta Grand Prix

Jubilejní 50. ročník motocyklové Grand Prix v Brně je o krok blíž k realizaci. Krajští zastupitelé schválili návrh hejtmana Michala Haška (ČSSD), aby se kraj stal garantem konání akce pro příští rok. O získání potřebné licence bude jednat s promotérskou společností Dorna. Hašek má dále za úkol požádat ministerstvo školství o poskytnutí 40 miliónů korun na závod a brněnský magistrát o deset miliónů. Takzvaný zalistovací poplatek nutný pro konání Velké ceny činí 70 miliónů korun.

Foto: Sport.cz

Karel Abraham

Článek

Právě zalistovací poplatek za zařazení akce do kalendáře mistrovství světa je důvodem, proč se dosavadní pořadatel Automotodrom Brno rozhodl skončit. Poplatek totiž představuje zhruba polovinu nákladů a akce je kvůli tomu prodělečná.

Po souhlasu zastupitelů se může kraj stát garantem a zavázat se, že 70 miliónů korun na poplatek sežene. "Chceme se s Dornou domluvit na získání licence minimálně na tři roky. Na čím delší dobu to je, tím nižší částka bude," uvedl Hašek.

Kraj chce získat peníze nejen od státu a Brna, ale také od podnikatelů. "Ministerststvo školství požádáme o 40 miliónů a Brno o 10. Hodláme oslovit ale i podnikatele. Podle našich informací mají díky závodům obrat až jednu miliardu korun, a proto je pro ně pořádání akce z hlediska příjmů důležité," řekl Hašek. Jednat bude s hospodářskou komorou, ale také s provozovateli hotelů, restaurací a čerpacích stanic. Chybějící peníze doplatí kraj, který už v minulosti poskytoval 10 miliónů korun.

Zastupitelé napříč politickým spektrem se už dříve shodli na tom, že Velká cena dělá Brnu reklamu a bylo by škoda o ni přijít. Klára Liptáková z koaliční KDU-ČSL označila Grand Prix za rodinné stříbro Brna, nicméně sdělila, že bude potřeba řádně rozklíčovat nynější financování, aby nebyla podpora zbytečně přehnaná. Helena Sýkorová z opoziční KSČM uvedla, že podpora akce je na místě a ztrátou Velké ceny by Brno přišlo o tradici. Za dobrou reklamu považuje závody i opoziční Jiří Crha z ODS nebo Irena Matonohová z TOP 09 a Nezávislých.

Reklama

Související témata: