Hlavní obsah

Zlatou přilbu má Sajfutdinov, Pedersena po pádu odvezla sanitka. Češi vyhořeli

Pardbubice
Aktualizováno

Česká plochá dráha při 68. ročníku Zlaté přilby úplně vyklidila pozice. Poprvé od roku 1997 se nevešel žádný domácí jezdec ani mezi dvanáctku semifinalistů. Z nádherné trofeje pro vítěze pardubického závodu se poprvé v kariéře těší Rus Emil Sajfutdinov, jenž ovládl i opakované finále.

Foto: David Taneček, ČTK

Vítěz Zlaté přilby 2016 Emil Sajfutdinov.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobný vítěz z let 2009 a 20911 Polák Holta dojel druhý, třetí místo z loňska zopakoval Němec Martin Smolinski. Finálový závod musel být zastaven, když v předposledním kole měl hodně ošklivě vyhlížející pád na hlavu Dán Pedersen, jenž se z druhé příčky marně snažil natlačit před vedoucího Sajfutdinova.

Svítkovský ovál pak trojnásobný mistr světa bohužel opouštěl na nosítkách, sanitka jej bleskově vezla k vyšetření do nemocnice. Tam mu diagnostikovali zlomené pravé zápěstí, dvě zlomená žebra a otřes mozku.

Finále se tak opakovalo jen v pěti a znovu nejlépe odstartoval Sajfutdinov, jenž byl kdysi v Pardubicích korunován na juniorského mistra světa a teď tam získal i prestižní trofej pro šampióna nejstaršího plochodrážního závodu na světě.

„Moc se těším, jak přivezu Zlatou přilbu ukázat domů. Říkali mně, že naposledy ji tady nějaký ruský plošinář získal před 47 lety (Kurilenko v roce 1969 - pozn. red.), tak jsem vážně rád za takového obohacení historie slavného závodu," vykládal Sajfutdinov.

Nikomu už se na start nechtělo

„Bylo to pro mě mimořádně náročné, ve finále jsem musel odjet vlastně 11 kol. Přiznávám, že po tom nezaviněném incidentu, kdy se Pedersen vůbec nezvedal z dráhy, se asi nikomu už znovu na start ani moc nechtělo. Ale museli jsme to vzít jako profesionálové a závodit, ke konci už mě děsně bolely ruce, ale udržel jsem vedení, i když Holta hodně dotíral," líčil Sajfutdinov.

Prvenství v malém finále získal Polák Grzegorz Zengota. „Dlouho jsem tady jel tak, že bych si věřil i na velké finále o trofej. Pak mi to ale v poslední jízdě semifinálové skupiny těsně uteklo, takže alespoň taková malá náplast," líčil. Až konečné 11. místo obsadil senzační vítěz minulého ročníku Zlaté přilby Chorvat Pavlic. Australan Batchelor po loňském druhém místě závod útěchy kvůli technické závadě nedokončil.

Na poslední chvíli se ze závodu v Pardubicích omluvil účastník Grand Prix Švéd Lindbäck, takže uvolněné místo ve startovní listině narychlo obsadil dánský vítěz sobotní Zlaté stuhy juniorů Jakobsen, jenže vypadl hned v kvalifikační části.

Tristní česká účast

Dost tristní pak byl pohled na české vystoupení na svítkovském oválu. Nejlepší domácí plošinář Václav Milík musel jet kvůli termínové kolizi závod play off polské ligy v barvách Vratislavi a jeho sedmi krajanům se v Pardubicích vůbec nevedlo.

Hodně smutný byl hlavně Aleš Dryml, pro nějž to byla poslední Zlatá přilba. „Veliká škoda, moc jsem se těšil a představoval si závod úplně jinak. Jenže nevyšly starty, nebo chybělo zrychlení, jaké bylo potřeba," říkal a věnoval svou helmu dychtivým fanouškům. „Už ji nebudu potřebovat," přiznal rozechvěle.

Nejblíže účasti mezi dvanáctkou nejlepších byl nakonec další pardubický plošinář Hynek Štichauer, jenže o postup ze čtvrtfinálové skupiny mu o bod unikl. „Bylo to hodně o startu a první zatáčce. Na extrémně tvrdé dráze vnějškem zrovna moc útočit nešlo," krčil rameny.

Domácí nestor Jaroslav Petrák se po zranění Němce Heffenbrocka, jenž si vážně poranil plíci, dostal do akce jako náhradník a vytvořil 18. účastí ve Zlaté přilbě rekord závodu.

Tradiční odveta za Zlatou přilbu se uskuteční už v pondělí večer v Praze, kde se od 19 hodin jede Tomíčkův memoriál a tam bude na startu i několik hvězd z pardubického závodu včetně Sajfutdinova, Ljunga i Smolinského. Jet  měl i Pedersen, jehož start je však kvůli zraněním vyloučen. Na Markétu navíc dorazí i lídr Grand Prix Američan Hancock i nejlepší český jezdec Milík.

Zlatá přilba, mezinárodní závod na ploché dráze v Pardubicích:
1. Sajfutdinov (Rus.)
2. Holta (Pol.)
3. Smolinski (Něm.)
4. Ljung (Švéd.)
5. Fricke (Austr.)
6. Pedersen (Dán.)
7. Zengota (Polsko)
8. L. Bjerre (Dánsko)

Reklama

Související témata: