Hlavní obsah

Buggyra po 30 letech opouští ME v závodech tahačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český automobilový tým Buggyra končí po 30 letech v mistrovství Evropy v závodech tahačů. Od roku 1993, kdy se do šampionátu poprvé zapojil, jeho jezdci získali osm titulů. V letošním roce hájili barvy roudnické stáje Adam Lacko, jenž skončil celkově čtvrtý, a Francouz Téo Calvet, který ovládl takzvaný Promoter's Cup.

Foto: Buggyra media

Adam Lacko za volantem tahače Buggyra.

Článek

"Přišel čas se posunout dále. Dění v truckovém šampionátu budeme dál sledovat a v budoucnosti není vyloučen náš návrat. Příští rok to ale určitě nebude," uvedl šéf týmu Martin Koloc v tiskové zprávě. Tým se soustředí na vytrvalostní závody s výhledem startu ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans a na dálkové soutěže včetně Rallye Dakar. "Proto budeme zeštíhlovat závodní program, abychom se mohli lépe připravit na tyto výzvy," řekl.

Koloc byl v roce 1993 prvním jezdcem týmu. O dva roky později získal premiérový titul, na který navázal triumfem v roce 1996. O další tituly pro Buggyru se postarali Němec Gerd Körber (2002 a 2003), Markus Bösiger ze Švýcarska (2007), David Vršecký (2008 a 2009) a naposledy před pěti lety Adam Lacko. Buggyra pětkrát kralovala i hodnocení týmů. V jednotlivých závodech si jezdci připsali 326 dílčích vítězství, což znamená, že vyhráli každou třetí bodovanou jízdu, do níž nastoupili.

Foto: Buggyra media

Adam Lacko vjíždí do zatáčky jako první.

"Za tu dobu jsme zažili opravdu hodně. Statistiky, kterým osobně moc neholduju, mluví dost jasně. Že jsme z téměř tisícovky jízd každou třetí vyhráli, je bilance, kterou se jen tak někdo pochlubit nemůže. V týmu se vystřídal nespočet kvalitních pilotů, několik z nich jsme dovedli až k zisku titulu. Jsem moc rád za každý rok, který jsme tu společně strávili, a chtěl bych za to všem poděkovat," prohlásil Koloc.

Foto: Buggyra media

Téo Calvet a Adam Lacko a poháry, snímek na rozloučenou...

Adam Lacko se nenechal při loučení ve své oblíbené Jaramě zahanbit. V sobotu obsadil třetí místo v jízdě číslo dvě a v prvním nedělním závodě našel přemožitele jen v osobě čerstvého šampiona Norberta Kisse.

„Máme za sebou celou sezonu. Nebojovali jsme jen sami za sebe, ale i za celý tým. S Téem jsme získali krásné třetí místo. Vůbec to nebylo jednoduché, ale nakonec se nám to podařilo. Moje čtvrté místo v celkovém hodnocení je také slušný výsledek. Letos jsem sice poprvé od roku 2015 chyběl v top 3, ale vůbec jsme se na závodní trati neztratili a výsledky z Jaramy ukázaly, že pořád patříme mezi špičku," uvedl zkušený pilot.

Vedle titulů mezi jezdci má Buggyra v ME na svém kontě také pět triumfů v hodnocení stájí. Opanovala je v letech 2007 až 2009, 2015 a 2017.

Foto: Buggyra media

Buggyra ukazuje šampionátu tahačů záda...

Během třiceti sezon nastoupilo v barvách týmu celkem 23 pilotů včetně tří žen. Sezonu 2000 absolvovala za volantem Sisu Lenka Vlachová, před devíti lety odjela s Buggyrou dva závody populární Němka Ellen Lohrová a kompletní ročník 2020 odjela talentovaná Aliyyah Kolocová.

Mezi dalšími zajímavými jmény, která měl Martin Koloc ve svém týmu, můžeme připomenout zpěváka Daniela Landu či španělskou legendu Antonia Albaceteho. Při testech do Buggyry usedly takové legendy, jako je dvojnásobný mistr světa F1 Emerson Fittipaldi, jediný Čech na startu závodů formule 1 Tomáš Enge či úřadující prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Mohamed bin Sulayem. Perličkou je testování Kateřiny Lacko, manželky evropského šampiona Adama Lacka.

Reklama

Související témata: