Hlavní obsah

Todt skončil. FIA má nového prezidenta

Muhamad Sulajím ze Spojených arabských emirátů nahradil na pozici předsedy Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jeana Todta. Pětasedmdesátiletý Francouz Todt, někdejší šéf stáje Ferrari ve formuli 1, vedl federaci od roku 2009. Do Světové rady motorsportu delegáti pařížského valného shromáždění zvolili i prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka.

Foto: @Planet_F1, Twitter

Mohammed Sulajím na archivní fotografii

Článek

Todt už tentokrát na předsednickou funkci s čtyřletým mandátem nekandidoval. Šedesátiletý Sulajím, bývalý rallyeový jezdec, porazil ve volbách britského advokáta Grahama Stokera, dosavadního viceprezidenta FIA. Stal se prvním neevropským předsedou.

Světová rada motorsportu rozhoduje o pravidlech, předpisech, bezpečnosti a rozvoji motoristického sportu na všech úrovních od motokár až po formuli 1. Česko v ní má zástupce po čtyřleté přestávce, tím předchozím byl Radovan Novák.

Šťovíček bude působit jak ve vedení světové motocyklové, tak i automobilové federace. "Obrovský diplomatický úspěch pro Českou republiku. Já už po zkušenostech z představenstva FIM vím, jak je naše zastoupení důležité," uvedl Šťovíček v tiskové zprávě.

"Mám radost, že se prezidentem FIA stal Muhamad Sulajím, jehož kandidaturu jsme od začátku podporovali," dodal Šťovíček. Nový šéf FIA byl v Česku na návštěvě v srpnu, mimo jiné zavítal na Barum Czech Rally Zlín a prohlédl si mostecký autodrom.

Česko bude mít po čtyřech letech zastoupení rovněž v mezinárodním soudu FIA. Soudcem byl zvolen Martin Maisner.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace