Hlavní obsah

Po divokém závěru v Monze skončil Staněk ve formuli 3 celkově pátý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Formule 3 má za sebou divoký a těžko uvěřitelný závěrečný závod sezony, po němž je však jasné, že český pilot Roman Staněk skončí v mistrovství na pátém místě. Na šampiona Victora Martinse z Francie ztratil 22 bodů, když v posledním klání roku dojel na italské Monze na šesté příčce. O den dříve ve sprintu nebodoval vůbec, když mu hned po startu sání vletěla slída z přilby jednoho ze soupeřů, motor v jeho monopostu se tak začal přehřívat a skákal mu do nouzového režimu.

Roman Staněk na italské Monze

Článek

Byla to však v neděli rozlučka, u které kdekdo kroutil hlavou. Staněk po startu klesl z třetí příčky na čtvrtou. V devátém kole ho agresivní Leclerc dostal z ideální stopy, on musel projet únikovou zónou a propadl se na osmé místo. V 17. kole byl ale po havárii závod přerušen a posledních pět kol se mělo dojíždět až po odklizení poškozených monopostů.

Jenže ředitelství závodu nakonec rozhodlo, že k restartu nedojde, nicméně téměř ve stejné chvíli udělilo Martinsovi i časový trest pěti vteřin za nedodržování traťových limitů a nikdo včetně jeho samého netušil, zda mu penalizace nesebere titul. Navíc za chvíli dostali pětivteřinové tresty další piloti, což situaci znepřehlednilo úplně. Pro Martinse to bylo dlouhých 15 minut čekání a nejistoty, než počítač "vyplivl", že je skutečně letošním šampionem F3.

A Staňkovi přiřkl celkovou pátou pozici.

Čech v F3 jezdí třetí sezonu a pokud sní o angažmá v F1, je teď nejvyšší čas poskočit zase o kategorii výš. Zda se to povede, není nyní veřejně známo.

Reklama

Související témata: