Hlavní obsah

Africký mor prasat změnil podobu Barum Rallye Zlín

Zlín

Organizátoři srpnové Barum Rallye Zlín změnili ve srovnání s loňským ročníkem 40 procent tratě. Může za to mimo jiné africký mor prasat na Zlínsku nebo rekonstrukce silnic, řekl dnes novinářům ředitel soutěže Miloslav Regner.

Foto: Sport.cz

Jan Kopecký na Barum Rallye.

Článek

Největší změnou v měřených úsecích je podle Regnera vyřazení tradiční zkoušky Pindula. "Nejedeme ji z důvodu výskytu afrického moru prasat, protože je tam všude vstup zakázán. Nechtěli jsme riskovat," uvedl Regner.

Kvůli opravám silnice se změní také obvyklá trasa rychlostní zkoušky Halenkovice. Měřený úsek Březová se pojede podobně jako loni, kdy jeho trasu zkrátil africký mor prasat. Vozy se však budou podle ředitele soutěže otáčet opačným směrem.

Servisní zóna už byla těsná

Novinkou je také rozšíření servisní zóny v Otrokovicích. Kromě areálu firmy Continental Barum bude fungovat i na letištní ploše společnosti Zlin Aircraft. Zázemí v ní najdou například posádky Star rallye historických vozidel. "Chtěli jsme nabídnout lepší služby závodním posádkám. Stávající servisní zóna už nám byla těsná, takže jsme ji potřebovali malinko rozšířit," uvedl zástupce ředitele soutěže Jan Regner.

O vítězi 48. ročníku se rozhodne v 15 rychlostních zkouškách na osmi úsecích o celkové délce 212,5 kilometrů. Rallye, která je kromě českého šampionátu také součástí mistrovství Evropy, se tradičně pojede poslední srpnový víkend (24. až 26. srpna).

První vůz odstartuje do soutěže v pátek 24. srpna v 16:00 z rampy na zlínském náměstí Míru. Cíl rallye s vyhlášením vítězů bude na stejném místě v neděli v 17:00. V pátek večer se pojede divácká erzeta v centru Zlína.

Podle Miloslava Regnera se mohou diváci opět těšit na kvalitní startovní pole, ve kterém se objeví kolem 30 vozů kategorie R5. Na startu by neměl chybět šestinásobný vítěz Barum Rallye Jan Kopecký nebo tradiční účastník Alexej Lukjaňuk z Ruska, který je na druhé příčce průběžného pořadí mistrovství Evropy.

Součástí programu bude i letos páteční cyklovyjížďka centrem Zlína, Green rallye pro vozidla s elektrickým a hybridním pohonem a už pojedenácté Star rallye historických vozidel. Barum rallye každoročně přiláká přes 200.000 diváků. Loni vyhrál potřetí za sebou tovární jezdec Škody Kopecký před Lukjaňukem a Romanem Krestou.

Reklama

Související témata: