Hlavní obsah

Češi na motorkách řádí na Dakaru. Desítka není daleko, jenže teď přijde strašák

České barvy slaví na Dakaru úspěchy i mezi motocyklisty. Hned dva z nich - borci Orion Moto Racing Broup Martin Michek a Milan Engel - už jsou v první dvacítce. Michek v desáté etapě bral 13. místo a v průběžném pořadí je dvanáctý. Jeho týmový parťák Milan Engel zajel dvacátý nejlepší čas a po desáté etapě je devatenáctý. "Vyvaroval jsem se zásadnějších chyb. Etapa byla poměrně krátká, ale obtížně se předjíždělo, protože se na rovinatých úsecích hodně prášilo," uvedl Michek. „Dostat se před někoho bylo v tom prachu téměř nemožné. A jelikož jsem na začátku hodně ztratil, už jsem toho moc nestáhl," doplnil Engel.

Martin Michek hodnotí 10. etapu Dakaru. V průběžném pořadí se udržel na 13. místěVideo: Orion Moto Racing Group

 
Článek
Fotogalerie

Závodníci museli ve středu zdolat 583 kilometrů, z toho 342 km měřených. Tahle porce oproti minulým dnům naznačovala určitou úlevu. „I podle organizátorů mělo jít o jednodušší etapu. Snadnější však rozhodně nebyla. Navigačně to bylo dost složité. Tentokrát nebyly žádné duny, jen samá řečiště a šotoliny, hodně kamení," popsal Engel.

S drsným povrchem neměl problém, vydržela i jeho motorka. „Na dvoustém kilometru jsme v servisní zóně museli měnit pneumatiku. Z těch kamenů byla úplně rozdrbaná," prohlásil rodák z Jablonce nad Nisou, který se dvě etapy před koncem prokousal do TOP 20 průběžné klasifikace. „Moc mě to těší. Ve dvacítce se chci udržet. Dám do toho všechno a doufám, že to vyjde."

Foto: Orion Moto Racing Group

Motocyklista Milan Engel v 5. etapě Rallye Dakar

K posunu ve výsledkové listině oběma českým jezdcům pomohlo i odstoupení dosavadního lídra kategorie motocyklů Chilana Corneja, který sice etapu po pádu dokončil, ale nakonec putoval do nemocnice na pozorování. „Corneja je mi moc líto, protože jsem mu to přál. Jeho pád ale jen potvrzuje, že nebezpečí číhá na každém metru. Je potřeba stále udržovat koncentraci. Nejhorší je, když se člověk podívá do roadbooku a chvíli nedá pozor. Pak z toho může být velký problém," nastínil Engel.

Byl to fičák! Jeli jsme bez předního skla, hlásí posádka Martina Macíka po etapovém vítězství.Video: Facebook Martina Macíka

Oba jezdce týmu Orion – Moto Racing Group čeká ve čtvrtek možná nejobtížnější zkouška. 11. etapa, jejíž prvních sto kilometrů povede dunami, má podle pořadatelů rozhodnout o konečném pořadí. „Podle organizátorů je to největší letošní strašák. Ale to tady je vlastně každá etapa. Všude číhá nějaké nebezpečí. Budu si muset dávat velký pozor, aby mě to zase někde nevystřelilo," zdůraznil Michek. Čtvrteční program Dakaru má 511 měřených kilometrů.

Rodák z Českých Budějovic se na Dakaru stále zlepšuje. Nyní už je blízko první desítky pořadí. „Dokud člověk neprojede cílem, tak je reálné všechno. Budu do toho dávat maximum a uvidíme, co to výsledkově udělá. Budu se ale hlavně soustředit na to, abych si to užil," řekl Michek.

Spánek a elektrické masáže

Sil na to má podle šéfa stáje Ervína Krajčoviče stále dost. „Z Martinova výrazu v cíli mi vždycky přijde, že by klidně mohl vyrazit do další etapy. Oba kluci jsou na tom fyzicky dobře. Těla mají samozřejmě unavená, ale výrazně je nic netrápí," přiblížil Krajčovič. „Hodně strečují, aby trochu uvolnili svaly. A také používáme takové věcičky, které pomocí elektrických impulzů sval masírují a prokrvují," prozradil Krajčovič s tím, že Engel i Michek se mezi jednotlivými etapami snaží vždy pokud možno co nejvíce vyspat. „Jenže já když si lehnu a zavřu oči, tak pořád vidím kameny, hroudy a skály. Člověku se vždy to závodění promítá," usmál se Michek.

Nejúspěšnější etapa pro Podmola

Desátá etapa Rallye Dakar byla výsledkově dosud nejúspěšnější pro motocyklistu Libora Podmola, který byl v cíli na 25. místě. „Tahle etapa mi přišla zatím nejpříjemnější. Z umístění mám radost, ale jsem zase pořádně zničený," uvedl šéf Podmol Dakar Teamu.

Bývalého mistra světa ve freestyle motokrosu, který je v průběžném pořadí na 33. místě, několik dní trápí namožené šlachy v rukách. A opět jej mírně zbrzdily dva menší pády. „Nebylo to nic hrozného. Stalo se to v kamenité pasáži, kde jsem jel naštěstí pomaleji. Ale bouchl jsem se do palce, což v tom mém stavu nebylo zrovna příjemné. Ruce mám v háji. Už jsem se jen soustředil, abych dojel do cíle," popsal Podmol.

Foto: MCHphoto.cz

Motocyklista Libor Podmol na trati Rallye Dakar

Nováček na slavné rallye si ale jinak etapu užíval. „Všiml jsem si, že hodně závodníků docela dost bloudilo, ale já jel navigačně poměrně dobře. Až asi deset kilometrů před cílem mě zmátl jeden Australan, který se mě ptal na již projetý waypoint. Nakonec jsme našli cestu. V bivaku se mi pak omlouval, že se spletl," prohlásil Podmol, který cítí, že se s každým dnem zlepšuje.

„Každou etapu jsem takový sečtělejší a dávám si víc pozor. Jezdím chytřeji a snažím se lépe navigovat. Jedu více hlavou než na začátku," přiznal. „Ale musím být opatrný. Nástrahy tady číhají na každém kroku," dodal.

Reklama

Související témata: