Hlavní obsah

Česká hvězda se chystá na Dakar. Pracovat bude i z helikoptéry, ušetří statisíce

Je jedním z nejžádanějších fotografů v motoristické branži. V jednatřiceti letech zamířil Marian Chytka už na svůj desátý Dakar. Na slavné rallye si udělal velké jméno a spoustu přátel. Díky tomu bude rodák ze Vsetína fotit závodníky i z helikoptéry. „Budu dělat částečně i pro organizátory a nabídli mi za to kromě jiného dvě etapy ve vrtulníku. Spolupracovat s nimi je výsada a taky finanční úleva, protože na Dakaru se za všechno tvrdě platí. Jen za připojení k internetu tady dáte přes 200 tisíc," vysvětlil Chytka.

Foto: Sport.cz

Český fotograf Marian Chytka bude na Dakaru opět u největších hvězd.

Článek

43. ročník Rallye Dakar, který 3. ledna startuje v saúdskoarabské Džiddě, bude stejně jako další slavné akce poznamenán koronavirovými opatřeními. Českého experta by ale nemělo nic zaskočit, ví, do čeho jde. „Byl jsem tam teď v prosinci na závodech čtrnáct dní. Zúčastnila se jich většina jezdců ze špičky. Letos těch příležitostí k závodění v podobných podmínkách moc neměli, takže byli za tuto možnost rádi. Stejně jako já," přiblížil Chytka, který strávil Vánoce v Česku a do místa dění znovu odletěl 27. prosince.

Podobně jako závodníci museli i fotografové před vstupem do země splnit několik bezpečnostních pokynů pořadatelů, třeba mít negativní PCR test provedený maximálně 72 hodin před příjezdem. „Za posledních dvacet dní jsem byl už na šesti testech, ale čekání na výsledek posledního bylo nejhorší. Naštěstí byl celý náš pětičlenný negativní. V případě, že by někdo z mého týmu testem neprošel, jsem měl domluvené i dva náhradníky," řekl Chytka, který musel další dva testy podstoupit ještě po příletu. „Teď už se snad budeme moct věnovat hlavně focení."

Speciální režim však bude i během závodu. „Jednotlivé skupiny závodníků budou ve svých bublinách. Zvlášť motorkáři, zvlášť auta. My novináři jsme trochu problém, protože se všelijak prolínáme. Budeme muset nosit roušky a dodržovat rozestupy, ale snad se dostaneme všude. Ovšem fotky jezdců s rouškami, to není žádná hitparáda. Ubírá to na emocích," popsal Chytka.

Ztráty počítá v milionech

Na start Dakaru se už přesto všechno těší. Kvůli pandemii covid-19 totiž byla spousta plánovaných akcí zrušena. „Fakt, že se tento závod koná, je pro mě nejzásadnější informace ze všech. Řekl bych, že jsem letos fotil tak o 70 procent závodů méně, což je velký zásah. Uvidíme, co bude příští rok. Ale závodní rok 2020 to ovlivnilo moc. Projevilo se to samozřejmě i po finanční stránce. Moje ztráty jsou určitě v řádech jednotek milionů," prozradil.

Klienty Chytky budou znovu největší hvězdy závodu - Carlos Sainz či Stéphane Peterhansel, úřadující vítěz kategorie motorek Ricky Brabec nebo také ruský Kamaz. „V roce 2020 jsme fotili vítěze čtyř z pěti hlavních kategorií Dakaru a všichni zůstávají klienty i nadále, čehož si nesmírně vážím a doufám, že podobnou bilancí se budeme moci pochlubit i na nadcházejícím Dakaru," dodal.

Reklama